Начало » Важно за фермера » Гори и екология
16.06.2016 г.

WWF: Дунавският регион може да стане „Зеленото сърце на Европа“

Предстоящо

sinor.bg

На 17 юни (петък) в Русе ще се състои международната конференция на тема „Устойчиво развитие на туризма и сигурност в Дунавския регион“ с участието на еврокомисаря по регионалната политика Корина Крецу, премиера Бойко Борисов и румънския вицепремиер Василе Динку. Сред темите, които ще бъдат обсъждани е изработването на общ туристически бранд (запазена марка) на Дунавския регион, предвидено като цел номер едно в приоритетна ос 3 на стратегията на ЕС за развитие на този регион, съобщиха от  WWF.

Дунавският регион трябва да развива туризъм заради природата, а не за нейна сметка и има шанса да избегне грешките, допуснати на други места,смятат еколози. Дунавско-карпатската програма на WWF от години работи за налагането на образа на региона като „Зеленото сърце на Европа“ и предлага тази запазена марка да се използва и в рамките на Дунавската стратегия.

Край река Дунав са разположени над 70 национални и природни парка, а защитените местности, включени в европейската мрежа Натура 2000, са повече от 1000. В района на река Дунав има и два биосферни резервата, част от световното природно наследство на ЮНЕСКО – делтата на реката и резервата Сребърна, а един от най-амбициозните проекти с участието на WWF, е създаването на трансграничен биосферен резерват Мура-Драва-Дунав под егидата на ЮНЕСКО в областта, известна като „европейската Амазонка“, която е с площ 800 000 хектара и би трябвало да стане най-голямата защитена територия в Европа.

За икономическия потенциал на тези обекти, които опазват природата, представа дава изследване, публикувано от Европейската комисия през 2013 г., според което ползите, произтичащи от зоните, включени в НАТУРА 2000, възлизат на между 200 и 300 милиарда евро на година.

На ниво ЕС обектите от мрежата „Натура“ привличат всяка година между 1,2 и 2,2 милиарда посетители, което генерира приходи, достигащи между пет и седем милиарда евро.

Впечатляващо е, че в Дунавския регион са концентрирани две трети от популациите на едри хищници в Европа, включително мечки, рисове и вълци. В долното течение на река Дунав (от хидровъзел „Железни врата“ до Делтата на реката) се срещат и древните есетри, сред които и най-голямата сладководна риба в света – моруната.

Невероятната природа, в комбинация с културно-историческото наследство, е естествена запазена марка на туризма в Дунавския регион. За съжаление, статистическите данни показват, че загубата на биологично разнообразие тук, както и в други части на Европа, продължава най-вече заради методите използвани в интензивното земеделие, изкуствените насаждения с нетипични дървесни видове, бракониерството, промишленото замърсяване, несъобразената с природата транспортна инфраструктура, корекцията на естествените речни дъна и преграждането на течението на реките.

Загубата на природни ресурси е загуба на туристически и икономически потенциал, затова всички планове за развитието на Дунавския регион, в това число и на корабоплаването по реката, трябва да не увреждат природата.

На последно място, но не и по важност – туристическата запазена марка на региона трябва да включва екологично чистите хранителни продукти, произведени от малки фермери по традиционни начини в места с висока консервационна стойност. Успешен пример в това отношение е моделът, разработен от проекта, изпълняван от български и швейцарски неправителствени организации „За Балкана и хората“, който неотдавна бе отличен от Европейската комисия с наградата „Натура 2000“ в категорията за социални и икономически ползи.

WWF: Дунавският регион може да стане „Зеленото сърце на Европа“
5940
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Засилени проверки за браконери по Дунава в районите на Свищов, Белене и Козлодуй
1000 тона изкуствен тор потъна в Дунава
Навлата за превоз на зърно от Дунав и дълбоководните пристанища на Одеса продължават да падат
Експерти ще отговарят на фермерски въпроси на изложението „Дунавски овощари“ 2023 г.
При километър 556 край Свищов
Извадиха 6 бракониерски кърмаци с куки за улов на есетрови риби от Дунав
FAST Danube
Правителството се зае със спасяване на проекта за продълбочаване на Дунава
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини