Износът на пресни плодове и зеленчуци от Гърция е нараснал през първото тримесечие на 2016 г. в сравнение със същия период на 2015 г. с 37,8% в количествено изражение до 450 544 тона и с 25% в стойностно до 241,226 млн. евро, съобщи местното електронно издание Sofokleousin, като се позова на данни на статистическата служба на страната ELSTAT, цитирани от Асоциацията на гръцките компании-износители на плодове, зеленчуци и сокове. От асоциацията прогнозират, че износът през 2016 г. ще нарасне спрямо 2015 г., надхвърляйки 1,5 млн. тона.
„През посочения период износът на зеленчуци се е увеличил с 31,4% спрямо първото тримесечие на 2015 г. в количествено изражение до 66 976 тона, а в стойностно – с 21,2% до 54,061 млн. евро. Междувременно износът на плодове е скочил с 39% в количествено изражение до 383 568 тона и с 26,1% в стойностно до 187,163 млн. евро.
В най-голяма степен е нараснал износът на ягоди – със 161%, следван от мандарините с 85% и ябълките с 27%.
При зеленчуците най-силен е ръстът при доматите – 71,9%, както и при краставиците – 11,7%. Вносът през първото тримесечие на 2016 г. пък е намалял с 13% при зеленчуците в количествено изражение и със 7,4% в стойностно, докато доставките на плодове от чужбина са се увеличили със 7,1% в количествено изражение и с 12,2% в стойностно”, заяви съветникът в организацията Йоргос Полихронакис.



