Начало » Новини » Страната
13.06.2016 г.

В какви случаи се налага смяна на скицата на имота при кандидатстване по подмярка 4.1 от селската програма

Консултации

sinor.bg

Синор.БГ започна да публикува въпроси, поставени от фермери към Националната служба за съвети в земеделието, свързани с канидатстването по програмата за развитие на селските райони. Целта е хората със сходни проблеми да се информират при подготовката на проектите.

Въпрос. Подготвям проект по ПРСР 2014-2020 г., мярка 4.1 за създаване на лозови насаждения от десертни грозда. Земята, на която ще бъдат засадени новите лозя, е върху имот, където е имало стари винени лозя и е със статут по нотариален акт и скица трайни насаждения-лозя. В този случай трябва ли да се промени статутът на начина на трайно ползване от лозе на нива, за да се кандидатства, при положение, че след реализацията на проекта масивът ще бъде пак със същият статут на лозе?

Отговор: По принцип скицата трябва да отразява актуалното състояние на начина на трайно ползване (НТП) на земеделския имот и е необходимо да се премине през всички процедури по нейното актуализиране.

Но при положение, че начинът на трайно ползване при реализацията на проекта отново ще бъде същото, смятаме, че не е необходимо да се променя статутът.

Важно е да знаете, че е  необходимо да имате протокол за брак на старото лозово насаждение, който за винените лозя се съставя от териториалното звено на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ТЗ на ИАЛВ - www.eavw.com), а за трайни насаждения - от областната дирекция "Земеделие"(ОДЗ).

Процедурата по изкореняване на лозовите насаждения е детайлно регламентирана с наредба за условията и реда за засаждане на нови лозя, презасаждане и изкореняване на съществуващите лозя, публикувана в ДВ брой 80 от 20.08.2002 г.

Наредбата не се прилага за производители на винено грозде, вино и други продукти от грозде или вино, които се произвеждат за семейна консумация и не се предлагат на пазара /чл.2, ал.3/, т.е. не са  регистрирани лозарски стопанства и вписани в регистъра на производителите на винено грозде, вино и други продукти от грозде или вино към Националната лозаро-винарска камара.

За по-подробна информация за процедурите по бракуване на стари лозя и актуализиране на скица се обърнете към съответната ОДЗ и ТЗ на ИАЛВ.

В какви случаи се налага смяна на скицата на имота при кандидатстване по подмярка 4.1 от селската програма
10064
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
За по-добро обслужване
Увеличава се числеността на службите по геодезия, картография и кадастър
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини