Начало » Новини » Страната
10.06.2016 г.

Български фермери на визита при колеги от гръцкия град Комотини

Млекопроизводители обсъждат ниските изкупни цени на млякото

Снимка:НСГБ

По инициатива на Националния съюз на говедовъдите в България в Гърция се е провела среща с гръцки млекопроизводители от град Комотини, съобщиха от браншовата организация. От наша страна са участвали фермери от Сливен, Стара Загора, Хасково, Русе и Твърдица. Гръцките фермери бяха представени от председателя на породата «Холщайн» за Гърция Василякас, братя Кутрас-собственици на една от водещите гръцки ферми и други фермери. Оганизацията на «Холщайн»  представлява и бранша на млекопроизводителите в Гърция.

В проведените разговори са обсъдени четири важни въпроса, касаещи съседните страни –  ниските изкупни цени на млякото, нодуралния дерматит по говедата, практически въпроси по отглеждането на животните и работата по селекцията.

И в България, и в Гърция изкупните цени на суровото мляко през последните месеци са „паднали” от 43 цента за литър на 30-33 евро цента. Както знаем, в страната има икономическа криза, помощите за фермерите са блокирани, покупвателната способност на населението е намаляла и всичко това дава голямо отражение върху икономиката на фермите.

Гръцките колеги провеждат непрекъснато срещи с държавните институции и дават пресконференции по този въпрос.

Шефът на гръцките браншовици Василякас е предал на българските си колеги какви искания са представили пред техните власти. Предложенията са минали под мотото „Вземане спешни мерки за подпомагане на гръцкото млечно производство ! ”.

Животновъдите са призовали гръцките потребители с избора си по магазините да подкрепят гръцките говедовъдство и млечна индустрия, да купуват само млечни продукти произведени от гръцко мляко и произведени само в Гърция.

Целта е по този начин да се помогне и да се поддържат около 100 000 работни места в млечният сектор, това ще допринесе за икономиката на страната ни, осигури на един минимален хранителен суверенитет и най-вече ще сме уверени в качеството на такава основна храна за нас и основна за нашите деца. Така че ние трябва купуваме само млечни продукти на 100% от гръцко мляко, са посочили гръцките фермери.

Някои полезни наблюдения от страна на българските животноъвди.

1) Налице е гръцката марка върху млечните продуккти в магазините с двете кръстосани гръцки знамена. Продуктите, които имат този знак, са 100% с гръцко мляко. Но се иска внимание, защото има много млечни продукти с квадратно гръцко знаме и думите "гръцки продукт." Тези продукти са произведени в Гърция, но техните суровини са предимно вносни и много пъти не от прясно мляко.

2) В някои случаи има продукти, например киселите млека, където с големи букви, е указан произходът на млякото (например 100% мляко Флорина , Пела и Серес), но в дребния шрифт на етикета потребителя е изненадан, че 100% се отнася до процента на млякото, участващо в производството на продукта. Т.е. това означава, че млякото участва, и може да бъде 5%, гръцко или от този регион, докато в списъците за състава на продукта , а останалите 95% може да са от млека или млечни протеини физически внесени. Това е случай на законна измама на потребителя

В използването на имената на млечни продукти, които са традиционни за Гърция и са произвеждани само в страната и се продават с гръцки марки, трябва да се произвеждат само от 100% гръцко мляко. Такива продукти които се произвеждат от вносно мляко трябва да бъдат забранени.

Животновъдите са се опитали да обяснят на съгражданите си, че целият инструментариум за опазване на млечната индустрия е в ръцете на всички и най-вече в ръцете на гръцкия потребител.

Сами трябва да опазим и развиваме нашата производствена структура и можем да изградим бъдещето на нашите деца. Обръщаики се по този начин към населението фермерите се надяват да се увеличи потреблението на гръцкото мляко и осигурявайки качествен продукт за пазара да се преодолее кризата в сектора. Накрая, фермерите от Гърция предложиха в най-скоро време да се проведе среща между ръководствата на организациите и обсъдят въпроси за съвместно преодоляване на кризата.

Вероятно НСГБ ще излезе с подобен призив и към българското население, защото кризата у нас е не по-малка отколкото в съседите, посочи в представения от съюза текст Михаил Михайлов, изпълнителен директор на НСГБ.

Български фермери на визита при колеги от гръцкия град Комотини
8829
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Не пътувайте
От 17 часа днес гръцките фермери затварят магистралите
Недоволни от нищожните помощи, обещани от правителството
Гръцките фермери блокираха магистралата Солун – Неа Мудания
Българското участие в Международното изложение „Агротика“ в Солун
Гръцките фермери затвориха входа на изложението „Агротика“ в Солун
Местният клон на кооператива надхвърлил ограниченията за печалба при 9 продукта
В Гърция глобиха с над 560 000 евро FrieslandCampina за алчност
Гръцките фермери ще блокират пътищата в сряда 24 януари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини