Последни научни изследвания показват, че антибиотиците, които често се съдържат в хранителните продукти в малки дози, са в състояние да предизвикат затлъстяване, а излишните килограми са запазват дори след промяната на хранителния режим и преминаването към биологични храни, съобщи електронното издание Ptichki. Килограмите не се топят, тъй като антибиотиците вече са предизвикали опасни промени в организма.
Първият етап в изследванията включвал опити с лабораторни мишки, които за определен период получавали доза антибиотици заедно с храната. Оказало се, че гризачите започнали да трупат по-бързо телесно тегло, а причината била промени в микрофлората на стомаха, водещи до проблеми с обмяната на веществата.
На следващия етап изследването се насочило към хората. Оказало се, че онези, които са вземали антибиотици още от ранна детска възраст, имат по-голямо телесно тегло и страдат от излишни килограми, а причината е същата – промени в стомашната микрофлора.
В малки дози антибиотиците могат да бъдат открити в продукти от растителен и животински произход – млякото, месото, яйцата, парниковите плодове и зеленчуци. Те се използват за увеличаване на телесното тегло при животните, за защита на растенията от някои вредители и за подобряване на външния вид на продуктите.
Въпреки че през 1998 и 2011 г. в Европейския съюз бяха налагани забрани за употребата на животните с цел стимулиране на растежа и увеличаването на теглото на животните, този тип технология продължава да се използва. Статистически данни сочат, че до 80% от храните в САЩ и до 70% в Европа съдържат забранени препарати, при това не само антибиотици, а и хормони на растежа.
чените препоръчват да се купуват натурални храни, а не полуфабрикати, както и да бъдат включени в дневното меню повече пресни плодове, сирена и кисело мляко.