Начало » Важно за фермера » Гори и екология
19.05.2016 г.

Продължава европейската кампания в защита на Натура 2000

Инициативи

Sinor.bg

В 14 държави от Европейския съюз започна кампания с призив „Усили звука на природата“, която е втората част на европейската инициатива в защита на Директивите за птиците и местообитанията, организирана от над 100 природозащитни организации. Тези ключови директиви определят обхвата и функционирането на мрежата от защитени територии Натура 2000. WWF е сред лидерите на инициативата, чиято основна цел е да накара държавните ръководители и политическите лидери да се обявят категорично в защита на европейското природозащитно законодателство.

От днес до края на юни в Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Словакия, Словения, Португалия, Румъния, Унгария, Франция, Холандия, Хърватия и Швеция хората ще имат възможност да се докоснат до звука на природата. Като подбере звуците на различните природни стихии и на европейски видове животни, всеки ще може да създаде своя уникална природна песен и да я изпрати с послание до министъра на околната среда в своята държава, както и до Европейската комисия в Брюксел.

„С „Увеличи звука на природата“ искаме да помогнем на жителите на континента отново да се насладят на шума на морето и птичите песни, и да изпратят ясно послание на политиците да защитават по-добре природата и здравето ни. Понякога това се подценява, затова във видеото, което придружава кампанията, отново напомняме за огромните ползи, които досегът с природата има върху здравето и благополучието на хората“ – отбелязва Жьонвиев Понс, директор на европейския офис на WWF.

Кампанията „Увеличи звука на природата“ е част от коалицията неправителствени организации NatureAlert, основана миналата година, за да  не се допусне преразглеждането и отслабването на Директивите за птиците и местообитанията, съставляващи мрежата Натура 2000, от Европейската комисия. През 2015 г. кампанията мобилизира половин милион души, 12 национални правителства и Европейския парламент да се противопоставят на отварянето на директивите и в подкрепа на по-доброто им прилагане. До края на юни 2016 г. се очаква Европейската комисия да представи първоначалната си позиция на правителствена конференция, организирана от холандското председателство в Амстердам.

„В този процес България има равностойно място заедно с другите европейски страни и нейният глас ще има същата тежест, припомня Катерина Раковска, експерт „Защитени територии“ във WWF. – България би трябвало да се гордее с природата си, която съхранява като свое, но и като европейско достояние. За това е важно българското министерство на околната среда да има ясна и последователна позиция, която най-добре ще защити нашата природа. В момент, когато единствено Натура 2000 опазва реките, половината от старите гори, черноморското крайбрежие и ключови влажни зони, когато екомрежата се е превърнала в символ на желанието на едно поколение за по-достоен живот, за по-добра и здравословна околна среда, за ясни правила, за противопоставяне на ограбването на страната ни, за защита на традициите ни, е важно нашият министър на околната среда да покаже на европейските ни партньори колко важна е тази мрежа за нас и как тя ни е помогнала да защитим и развием природните си ресурси“, допълва Раковска.

Продължава европейската кампания в защита на Натура 2000
4436
 

Последни материали
Виж
ДФЗ публикува класирания на заявленията за подпомагане на пчеларите през 2024 г.
Експерти на МЗХ разработват пътна карта за Национална стратегия за развитие на биоикономиката
Трайно намалява броят на добитъка в ЕС
При слънчогледа обаче е отчетен ръст, включително от началото на годината
ЕС сви преработката на маслодайни култури през април
Преди изборите за Европарламент
Цялото държавно управление изрази защита за агросектора пред еврокомисаря Войчеховски
Анализ, приет от МС от януари 2024 г., за който се мълчи
До 89% варира разликата в заплатите на чиновници от централите на ДФЗ и БАБХ и подразделенията им в страната
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини