Начало » Новини » Света
02.05.2016 г.

Глобалното затопляне може да доведе до по-богати зърнени реколти

Според ново изследване

Много изследвания сочат, че с повишаването на температурата в световен мащаб зърнените култури ще бъдат сред пострадалите в най-голяма степен. Картината, описвана в досегашните изследвания, е мрачна - средните температурни стойности няма да благоприятстват отглеждането на традиционните култури, а жегите, сушите и редките проливни валежи ще стават все по-чести.

Реалната картина обаче може да се окаже малко по-различна от традиционните представи за последиците от климатичните промени, става ясно от публикация в списание Nature Climate Change. „Голяма част от обсъжданията на въздействието на климатичните фактори се съсредоточава само върху температурните промени и количеството валежи. За да се приспособим успешно към променящите се условия трябва да вземем предвид всички влияещи фактори”, посочва участничката в изследването Делфина Деринг, еколог от Колумбийския университет.

Опити, проведени през 80-те години на XX век, показват, че високото съдържание на въглероден двуокис във въздуха подпомага увеличаването на биологичната маса на растенията. От 60-те години на XX век средното световно ниво на въглеродния двуокис в атмосферата е нараснало с над една четвърт. В момента то е 400 части на милион и се очаква да продължи да се увеличава с повишаването на температурите.

В своето изследване авторите на публикацията решили да използват нови образци от отглежданите в момента култури и данни от полеви опити, за да отговорят на въпроса как глобалното затопляне ще повлияе върху селското стопанство. Те проучили как повишаването на температурата и на количествата въглероден двуокис заедно с промените във валежите и облачността са в състояние да повлияят върху селскостопанските култури. За своя изненада изследователите открили, че ако увеличаването на въглеродния двуокис в атмосферата бъде разгледано в съчетание със стреса от топлината и влагата, към 2080 г. растенията ще започнат да използват водата по-ефективно. Това ги довело до извода, че макар селскостопанските култури първоначално могат и да пострадат, крайните резултати ще бъдат точно обратните на очакваните в момента – повишаването на нивото на въглеродния двуокис в атмосферата може да компенсира топлинния стрес, изпитван от растенията. Изводът е особено важен за коригирането на методите, прилагани в селскостопанската дейност за приспособяване към климатичните промени. 

Глобалното затопляне може да доведе до по-богати зърнени реколти
7820
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини