Начало » Новини » Света
02.05.2016 г.

Глобалното затопляне може да доведе до по-богати зърнени реколти

Според ново изследване
Глобалното затопляне може да доведе до по-богати зърнени реколти

Много изследвания сочат, че с повишаването на температурата в световен мащаб зърнените култури ще бъдат сред пострадалите в най-голяма степен. Картината, описвана в досегашните изследвания, е мрачна - средните температурни стойности няма да благоприятстват отглеждането на традиционните култури, а жегите, сушите и редките проливни валежи ще стават все по-чести.

Реалната картина обаче може да се окаже малко по-различна от традиционните представи за последиците от климатичните промени, става ясно от публикация в списание Nature Climate Change. „Голяма част от обсъжданията на въздействието на климатичните фактори се съсредоточава само върху температурните промени и количеството валежи. За да се приспособим успешно към променящите се условия трябва да вземем предвид всички влияещи фактори”, посочва участничката в изследването Делфина Деринг, еколог от Колумбийския университет.

Опити, проведени през 80-те години на XX век, показват, че високото съдържание на въглероден двуокис във въздуха подпомага увеличаването на биологичната маса на растенията. От 60-те години на XX век средното световно ниво на въглеродния двуокис в атмосферата е нараснало с над една четвърт. В момента то е 400 части на милион и се очаква да продължи да се увеличава с повишаването на температурите.

В своето изследване авторите на публикацията решили да използват нови образци от отглежданите в момента култури и данни от полеви опити, за да отговорят на въпроса как глобалното затопляне ще повлияе върху селското стопанство. Те проучили как повишаването на температурата и на количествата въглероден двуокис заедно с промените във валежите и облачността са в състояние да повлияят върху селскостопанските култури. За своя изненада изследователите открили, че ако увеличаването на въглеродния двуокис в атмосферата бъде разгледано в съчетание със стреса от топлината и влагата, към 2080 г. растенията ще започнат да използват водата по-ефективно. Това ги довело до извода, че макар селскостопанските култури първоначално могат и да пострадат, крайните резултати ще бъдат точно обратните на очакваните в момента – повишаването на нивото на въглеродния двуокис в атмосферата може да компенсира топлинния стрес, изпитван от растенията. Изводът е особено важен за коригирането на методите, прилагани в селскостопанската дейност за приспособяване към климатичните промени. 

Глобалното затопляне може да доведе до по-богати зърнени реколти
6848

Последни материали
Виж
Цените на растителните масла, млечните продукти и захарта се понижиха
Храните в света продължиха да поевтиняват и през януари
Според тамошен търговец
България и Румъния свиват покупките на украински слънчоглед
Министърът на икономиката обаче не би подкрепил въвеждането на таван
Пак обещават ведомствени мерки за понижаване на цените на храните
Скачат цените на зеленчуците и тропическите плодове
Храните на едро у нас поскъпнаха до нови рекордни нива
В 8 от 90 проверени адреса в 4 села от община Марица
Задържаха 15 кубика незаконни дърва за огрев само за 2 дни в Пловдивско
Стратегическият план ще бъде променен при пълна прозрачност
Готова е наредбата за директните плащания
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам