Начало » Новини » Света
29.04.2016 г.

Ресорната комисия в Европарламента одобри споразумението за борба с вредители по растенията в ЕС

Европейско законодателство

Sinor.bg

С 35 гласа „за” и четирима „въздържали се” комисията за селското стопанство в Европейския парламент одобри на първо четене споразумението със Съвета на Европейския съюз за новите правила, които трябва да ограничат нарастващото проникване на територията на общността на вредители по растенията като Xylella fastidiosa, опустошила маслиновите гори в Италия през 2013 г., съобщи специализираната електронна платформа Ag-Press. Сред факторите, които благоприятстват проникването на вредители, са разрастващата се търговия и климатичните промени.

Правилата, одобрени неофициално от ЕП и Съвета на ЕС през декември 2015 г., определят предпазните мерки срещу внасяните вредители по растенията и механизъм за бързо реагиране срещу онези от тях с високо ниво на риск. „Вредителите по растенията не признават граници и ние трябва да защитим нашето биоразнообразие чрез установяването на основни процедури, които да бъдат приети от всички 28 държави-членки. Същевременно трябва да внимаваме да не задушим търговията с растения и растителни продукти чрез въвеждането на излишни бюрократични процедури”, заяви водачът на преговорния екип от страна на ЕП и докладчик по проблема Ентия МакИнтайър от Великобритания.

Новите правила:

1. Въвеждат механизъм за предварителна оценка за бързо установяване на растения и растителни продукти от трети страни, които е вероятно да пренасят вредители или да съдържат други рискове за здравето на растенията, и предоставят пълномощия на Европейската комисия да забрани вноса им в ЕС

2. Разширяват изискванията за издаване на сертификати за здравословното състояние на растенията, които вече ще обхващат всички растения и растителни продукти от трети страни независимо дали са внасяни от специализирани в тази дейност компании, от получатели на пощенски пратки, от поръчващи по интернет клиенти или с багажа на пътници, преминаващи през ЕС. Изключения ще бъдат допускани само за частни лица, внасящи малки количества.

3. Разширяват системата за „паспорти за растенията” до всяко транспортиране на растения за засаждане в рамките на ЕС, включително за поръчаните от разстояние. Изключение се прави само за продукти, доставяни директно на крайни потребители като например градинари.

4. Задължават всички държави-членки да предприемат дългогодишни изследователски програми, чрез които да се гарантира навременното откриване на опасни вредители и  да разработят планове за извънредни мерки срещу всеки вредител, който е в състояние да проникне на тяхна територия.

5. Осъвременяват съществуващите правила в ЕС, за да гарантират, че фермерите, чиито растения бъдат подложени на неизбежни мерки по изкореняване за пресичане на разпространението на конкретни вредители, ще могат да получат справедливи компенсации.

6. Разрешават на отговорните органи в държавите-членки да предприемат мерки по изкореняване и в частни имоти, за да елиминират всички източници на разпространение на вредители, но само до необходимата степен за защита на обществения интерес

Приетите от парламентарната комисия правила трябва да бъдат одобрени официално от Съвета на ЕС на първо четене, преди да бъдат гласувани окончателно в нея. След това те трябва да получат одобрението и на ЕП  на второ четене, за да влязат в сила.

Ресорната комисия в Европарламента одобри споразумението за борба с вредители по растенията в ЕС
4611
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Създават екип на ЕС за спешни случаи в областта на здравето на растенията
Полезни съвети
Какви растения не трябва да се засаждат до ягодите
С капана „Тутамор” без химия изцяло премахвате доматения молец
Почти всички допустими за подпомагане са получили средствата
Преведоха над 5,7 млн. лева за зимните пръскания
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини