Начало » Новини » Страната
27.04.2016 г.

Утвърдени са дейностите по националната профилактична програма за животните

Решения на Министерския съвет

Sinor.bg

Правителството утвърди дейностите, които ще се извършват по Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните през следващите три години 2016-2018 г., съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. От агенцията по храните казаха за Синор.БГ, че бюджетът като сума не е утвърден, защото Министерският съвет тепърва трябва да одобри съответните тарифи, по които ще се извършва профилактиката. Едва тогава ще стане ясно какви пари ще се отпускат през следващите три години за здравето на животните. Само да припомним, че тези средства идват от платените данъци на бизнеса и всеки работоспособен българин.

В програмата са предвидени обезщетения при унищожаване на заразени и контактни животни и продукти от тях. До този момент само за нодуларния дерматит по говедата държавата отпусна близо 14,5 млн. лв. Немалко средства ще се преведат и от Европейската комисия, която има резерв при възникване на опесни огнища по животните.

Средствата за изпълнението на мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на заразните болести и за изплащането на обезщетенията се осигуряват от републиканския бюджет и фонд „Земеделие”, се посочва в прессъобщението, копиращо такстове от Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

Поради географското си положение България е постоянно застрашена от проникването на остри и хронични инфекции и зоонози чрез непрекъснатия трафик на хора, животни, транспортни средства през страната, припомнят от администрацията. Това налага поддържането на постоянно действаща система за профилактика и контрол срещу заразните болести, бърза диагностика и ефективна борба при възникване на огнища на заболявания, с цел ограничаването и ликвидирането им.

В програмата са посочени приоритетните заразни болести и зоонози, както за България, така и за ЕС, при възникването на които настъпват значими здравни последици за хората и се нанасят големи икономически щети на страната.

Поддържането на благополучен здравен статус на животните, отглеждани на територията на страната, от който зависи високото качество на продуктите, добити от тях, е гаранция за здравето и благополучието на хората, свободното движение на животни и получените от тях продукти в държавите-членки на ЕС, както и за безпроблемен износ за трети страни.

Утвърдени са дейностите по националната профилактична програма за животните
6322
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
При профилактична проверка
Установиха 2 огнища на бруцелоза в областите Благоевград и Плевен
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини