Начало » Важно за фермера » Животновъдство
23.06.2005 г.

За въртоглавието причина са овчарските кучета

За въртоглавието причина са овчарските кучета

Ценурозата (въртоглавие) при овцете и козите причинява тежки мозъчни увреждания, тъй като паразитните мехури притискат мозъчната тъкан. Главният източник на заразата са овчарските кучета, защото в тях паразитът се развива напълно.

При по-слабо опаразитяване болестта почти не се проявява външно и протича безсимптомно. При по-силна инвазия на паразита болните животни са възбудени или потиснати, движат се безцелно, храненето им е нарушено. По-късно признаците се изострят и състоянието на животните силно се влошава. Периодично нямат апетит, появяват се гърчове по цялото тяло, стоят безучастно с отпусната надолу глава (понякога я подпират на твърд предмет), движат се безцелно и некоординирано - напред, встрани или манежно в кръг. Ако ценурусовият мехур се е развил във високотеменната част на мозъка, кръговото движение на болното животно е към страната на засегнатото мозъчно полукълбо. При развитие на мехура в областта на челото овцата (козата) стремително се движи напред. При теменно засягане на мозъка животното държи главата си високо назад и се движи необичайно напред.

Предпазването от въртоглавие изисква болните овце и кози да се отстраняват от стадото и да се лекуват (това се прави оперативно, като се изважда паразитният мехур) или да се колят по необходимост. Всички овчарски кучета се обезпаразитяват през 3-4 месеца. Не бива да се хранят с отпадъци от принудително заклани овце или кози, особено с главите им.

За въртоглавието причина са овчарските кучета
9144
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини