Начало » Новини » Страната
25.04.2016 г.

Отчет за заловените бракониери из язовири и реки през април

Контрол

Sinor.bg

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури извършва множество проверки по язовирите и водоемите в  цялата страна за законността на извършвания улов и спазването на забраните за улов. Само през последната седмица са конфискувани 3 250 метра незаконно поставени рибарски мрежи и съоръжения и е заловена близо половин тон незаконно уловена риба. На 20 април, служители от Пловдив са инспектирали по суша и вода на язовир Пясъчник. Открита е хиляда метра хрилна мрежа с големина на окото 100 мм. Уловеният около 150 кг шаран е  върнат в язовира. Съставен е констативен протокол срещу неизвестният извършител.

При нощна проверка на язовир Мандра инспектори от Бургас са иззели близо 70 кг. сребриста каракуда и 900 м. хрилни мрежи. Те са задържани на съхранение в сектор „Рибарство и контрол” – Бургас, а рибата е върната обратно във водата.

На същия язовир е направена проверка и няколко дни преди това, на 14 април, като са намерени 350 метра бракониерски мрежи и 175 кг. сребриста каракуда. Рибата е дарена на социалния патронаж в Бургас, а мрежите задържани.

Инспектори от Габрово са проверил язовир Александър Стамболийски. При обхода на водоема са открити бракониерски хрилни мрежи, поставени в работно положение с дължина 250м.

Мрежите са иззети, а уловената в тях риба е дарена на социално заведение.

Проверка е извършена и на река Янтра в землището на село Кривиня. Намерен е 100 метра найлон без радина с око 80 мм за улов на риба, който е конфискуван.

В Кърджали по сигнал, подаден на телефон 112 в началото на седмицата, инспекторите от Кърджали са извършили съвместна проверка със зоналното жандармерийско управление в Кърджали и сдружение на рибарите в град Кърджали. Заловени са двама нарушители, извършващи бракониерски риболов с мрежи в района на село Соколско на язовир "Студен кладенец".

При проверката лицата са успели да избягат, като са оставили в гората гумена лодка  и хрилна мрежа с дължина 150 м. Лодката е иззета, а хрилната мрежа - унищожена. Съставен е констативен протокол.

При проверка в Кърджали на 19 оприл до блатата на чапловата колония под стадиона на Горубсо е заловен и друг нарушител, който извършва любителски риболов по време на забрана. На лицето е съставен акт за извършено административно нарушение и са иззети въдиците и улова от сребриста каракуда.

Инспекторите от град Бургас са извършили проверки и по море през седмицата с патрулен катер ИАРА 1, като са намерени бракониерски мрежи за калкан с размер на окото 160 мм. и обща дължина 500 м. Мрежите са извадени от водата и задържани.

227 констативни протокола и 13 акта за административно нарушение са съставили инспекторите на ИАРА през предишната седмица.

Иззетата мрежа е с дължина 4 километра. Конфискувани са още риболовни принадлежности, две лодки, един кърмак и един парашут и 6 макари.

Близо 100 кг е иззетата риба, от които 50 кг каракуда, 24 кг шаран, 22 кг платика и 4 кг бяла риба и 2 кг черна балканска мряна.

Инспекторите са издали 91 удостоверения за стопански риболов и 412 билета за любителски риболов.

Отчет за заловените бракониери из язовири и реки през април
5992
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
ДФЗ с важна новина за процедурите по ПМС 160
От 15 април 2024 г. влиза в сила забраната за улов на риба
Списък със свободните за риболов водоеми през 2024 г. по области
ДФЗ плати 4,2 млн. лева за нови инвестиции по Програмата за морско дело и рибарство
Сектор „Рибарство“ се нуждае от повторни компенсации заради войната в Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини