Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.04.2016 г.

Настъпи периодът на масово третиране на пшеницата и ечемика с фунгициди

При сравнително меката зима житните култури успяха да презимуват успешно. Дори и при късно засетите култури, които посрещнаха ниските температури в една относително ранна фаза на развитие като 3 -ти лист, нямаше наличие на измръзване през пролетта. Топлите дни на февруари, съчетани с подхранване на посевите, допринесоха за бърз инициален растеж при пшеницата и ечемика. С настъпилото застудяване през месец март стресът при есенниците е налице, a температурните амплитуди и честите превалявания допринесоха за поява на симптоми от брашнеста мана, септориози и видове ръжди при пшеницата, както и мрежести петна и листни пригори при ечемика. Повишаването на температурите през следващите седмици се очаква да създаде отлични предпоставки за увеличаване на инфекциозния фон  и най-вече за бързото развитие на тези болести. При тези обстоятелства периодът на защита на масово приложените за първо третиране фунгициди, които основно са от ниския ценови сегмент, се очаква да бъде в рамките на 12-15 дни, което неминуемо ще доведе до пробиви в защитата и необходимост от второ пръскане с фунгицид  преди формиране на флагов лист на културата.

Изборът на фунгицид за второ третиране при тези условия е много важен. Този продукт е важно да притежава редица качества като:

- контрол на максимално широк спектър от болести

- комбинация от активни вещества от различни химични групи и притежаващи различен начин на действие

- възможност за справяне в тежки ситуации

- комбинирано лечебно и предпазно действие                             

- бързо инициално действие

- дълъг период на защита

- защита на новия прираст

- мощен физиологичен и анти- стрес ефект за културата.

Съвкупността от всички тези качества определя рентабилността на фунгицида или добавения ефект, който той дава, в сравнение с други по-евтини варианти. Всичко това е необходимо да се вземе предвид при избора на фунгицид за второ третиране, което е най-важната предпоставка за максимизиране на добива и качеството на продукцията.

ДюПон предлага своята звезда Кредо® 600 СК. Двукомпонентен фунгицид с комбинирано  предпазно и лечебно действие за продължителна защита от икономически важните болести при пшеница и ечемик, като същевременно осигурява мощен физиологичен ефект за културата  и подобрява устойчивостта й на стрес от факторите на околната среда.

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ КРЕДО® 600 СК ЗА ВТОРО ФУНГИЦИДНО ТРЕТИРАНЕ?

През последните няколко години Кредо® 600 СК се доказа като сигурен и надежден фунгицид и отлично решение за контрол на икономически значимите болести при пшеница и ечемик.

Кредо® 600 СК е двукомпоненетен фунгицид с широк спектър и комбинирано предпазно и лечебно действие при пшеница и ечемик.

Кредо® 600 СК съдържа пикоксистробин - единственият стробилурин на пазара с пълно системно действие и газов ефект. Пикоксистробин се абсорбира бързо от листата на културата и се придвижва в проводящите тъкани, от основата към върха на листа, като осигурява добро и равномерно разпространение във и върху растителните части.

Кредо® 600 СК действа върху всички икономически важни разреди гъбни патогени, като няма аналог на пазара на фунгициди у нас.

За разлика от повечето продукти на пазара, които действат само на едно място в гъбната клетка, като повлияват само един или два процеса в нея, Кредо® 600 СК действа върху почти всички ензими в клетката и по този начин нарушава / потиска повечето от основните процеси, протичащи в нея.

Kредо® 600 СК предпазва новия прираст.

редо® 600 СК се абсорбира от листата и стъблата на културата и се придвижва възходящо в проводящите тъкани на растението. Фосфорен анализ на приложението на пикоксистробин при житни култури показва придвижването на активното вещество към новия прираст и неговата защита. Възможността на пикоксистробин да предпазва и новия прираст дава на земеделските производители надежден контрол през сезона и резултатите са видими.

Кредо® 600 СК влияе върху физиологията на културата

В години с драматично променящи се климатични условия и значителен стрес от околната среда, използването на продукт, който може да подобри устойчивостта на житните култури и да активира техните защитни сили, е от съществено значение за постигането на оптимални и висококачествени добиви. Кредо® 600 СК поддържа културата по-дълго зелена, подпомага натрупването на биомаса, повишава усвояването на азота и пряко влияе върху устойчивостта на културата към стрес от факторите на климата.

КОГА ДА ПРИЛОЖИТЕ КРЕДО® 600 СК?

За постигане на най-добър ефект препоръчваме приложението на Кредо® 600 СК в доза 150 мл/дка да бъде превантивно или в ранни фази от развитието на заразата, като по пози начин се използва предимството на продукта да унищожава покълващите спори и да не допуска тяхното по-нататъшно развитие.

КОЛКО Е ПРОДЪЛЖИТЕЛНА ЗАЩИТАТА НА КРЕДО® 600 СК?

Периодът на защита на Кредо® 600 СК е от 4 до 6 седмици, в зависимост от климатичните условия и инфекциозния фон.

Настъпи периодът на масово третиране на пшеницата и ечемика с фунгициди
18689
 

Последни материали
Виж
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Кубота на второ място по продажби на трактори
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини