Начало » Новини » Интервю
22.03.2016 г.

„Тайтън Машинъри България” оборудва полетата на „Агрополихим” с напоителните системи Casella

Алина Занфирова, продуктов мениджър в „Тайтън Машинъри България”:

Вносителят на земеделска техника „Тайтън Машинъри България“ (Titan Machinery) е добре познат на фермерите с богата си гама комбайни и трактори, предлагани на българския пазар. Освен известните марки прикачен инвентар VÄDERSTAD, SALFORD, KVERNELAND, TECNOMA, MERLO и др. от миналата година компанията предлага и техника за напояване на Casella, италиански лидер в производството на хидромелиоративни системи. По време на пролетното изложение БАТА АГРО в Стара Загора интересът към щанда на „Тайтън” беше голям, особено при представянето на напоителните.системи

Синор.БГ се срещна с продуктовия мениджър на компанията Алина Занфирова, която представи основните предимства на техниката.  

 

Г-жо Занфирова, расте ли търсенето към техниката за напояване и в тази връзка какви са новостите, предлагани от вас на пазара?

Глобалните тенденции към затопляне поставиха и българските фермерит пред сериозни изпитания, особено през лятото, когато заради суша добивите на земеделски култури силно започнаха да намаляват. Няма две мнения - напояването става жизнено необходимо, особено през вегетационния период на развитието на културите.

В тази връзка сме свидетели на огромен интерес към хидромелиоративните системи и това се усеща на пазара на техника.

Затова от миналата година „Тайтън Машинъри България” (TITAN) предлага необходимата подходящата техника, като за партньори избрахме италианския производител с марката Casella, който има богата история и е сред лидерите на пазара.

Компанията е създадена през 1954 г. и е добре позната не само в Западна Европа, но и в много други държави по света със своята надеждност и качество.

Какви са предимствата на тази техника?

Casella е изключително иновативна компания. Работи се със сателитни изображения, което е важно условие за точност при изготвянето на предварителните проекти за правилен избор и разположение на поливните съоръжения. Компанията прилага и възможности за променлива норма не само при подаване на водата, но и за разпръскване на течен оборски тор.

Опишете предимствата на машините, които предлагате на изложението БАТА?

Отличителното за Casella е това, че машините имат собствен дизелов двигател за навиване на тръбата. Чрез собствения двигател водната енергия се изразходва единстнвено за напояване и това позволява да се работи с много по-големи диаметри и дължини, без да има голям разход на енергия. Всичко това осигурява и много по-голяма производителност при напояването, което е много важно условие за всеки фермер.

На изложението показахме напоителна система с дължина на тръбата от 500 метра и диаметър 110 милиметра. Двигателят е с мощност 7 конски сили и разходът на гориво е само 30 г/ч. Има платформа с възможност за фиксиране на машината по време на работа. Компютър Hydro-Control 260 KIT, информира за дължината на развитата тръба, позволява контрол на скоростта на развиване на тръбата, известява за края на напояването, дава възможност за автоматично изчисляване и поддържане на скоростта чрез задаване на времето за напояване;

За какви култури се търси най-много тази машина?

На този етап основно машините се търсят за напояване на царевица, защото като много влаголюбива култура добивите при нея драстично се покачват, ако се напоява през летните месеци. Затова и стопаните се ориентират към този вид техника.

Колкото до зеленчукопроизводството, на този етап все още има слабо търсене, въпреки че производството на плодове и зеленчуци е немислимо без допълнително напояване.

Как сателитните системи помагат при инсталиране на устройствата?

При подготовката на проектите за напояване Casella използва сателитните изображения, осигуряващи перфектна точност за проучване на всеки терен. Това е изключително важно, защото трябва да бъдат стриктно разчетени необходимите дебити на водния поток и евентуалните загуби на налягане на водата, преди да се поръча оборудването и се използва на полето.

Ценово как стоят машините на Casella?

Доброто качество предполага и по-висока цена, което е нормално. Но пък този клас техника се изплаща много по-бързо, защото поддръжката излиза много по-евтино, както и постигнатите резултатите са значително по-добри.

От опита ни през последните години се убедихме, че и благодарение на европейските програми българските фермери успяват да изработят качествени и добри проекти и да се възползват от допълнително подпомагане по линия на ЕС, все повече различните финансови институции предлагат гъвкави условия за земеделските производители.

Както е известно, единият от фокусите на новата Програма за Развитието на Селските Райони 2013-2020 ще бъде именно напояването, защото чрез него може да се изгради устойчивост на земеделието.

Как българските земеделци оценяват тази техника, от наблюденията ви през тази година?

Ще посоча само, че сред нашите клиенти е заводът за торове „Агрополихим”, който разполага със собствени полета и отглежда царевица в с. Агро Цар Петрово, Видинско. Проектът, който изпълнихме за тях през миналата година, беше много успешен и затова тази година ще го доразвием с допълнителни напоителни съоръжения.

Важно е да се отбележи, че тези системи могат да бъдат надграждани стъпка по стъпка. И ако например тази година вие сте покрили една част от блоковото пространство, през следващата можете да доизграждате нови съоръжения. 

Друго предимство е, че този вид системи са много гъвкави, могат да бъдат премествани и използвани на други полета.

По време на изложението БАТА АГРА „Тайтън Машинъри“ проведе няколко срещи с фермери, които проявяват интерес към техника за напояване. За тях насрочихме дати за посещение на място, което ще стане след приключването на изложението БАТА.

Експертите ще проучат особеностите на терените, което е важна предпоставка за изработването на коректен проект. Целта е тези терени да се обследват предварително от нашите специалисти, за да бъде направен правилен избор на оптимално и ефективно оборудване за конкретните условия.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

„Тайтън Машинъри България” оборудва полетата на „Агрополихим” с напоителните системи Casella
15829
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
При силен интерес премина откриването на новата база на Тайтън Машинъри в Шумен
Case IH представи автоматизирани решения и нови технологии с изкуствен интелект в помощ на фермерите
Тайтън Машинъри България показа бъдещето на земеделието и впечатли с новите модели Case IH ,Vaderstad, Tecnoma и Agrifac
Тайтън Машинъри България реализира успешно представяне и на изложението БАТА Агро 2023
Vаderstad придобива продуктовата гама междуредови култиватори от датската компания Thyregod A/S
Представеният през 1923 г. трактор празнува своята 100-годишнина
CASE IH празнува 100 години FARMALL – ЕДИН за всички
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини