Начало » Новини » Света
22.03.2016 г.

Заразено с афлатоксин сирене е иззето в Италия

Ветеринарен контрол

Sinor.bg

В 5 завода за производство на твърдото италианско сирене „Грана Падано” в околностите на град Бреша е било използвано мляко, заразено с афлатоксин, съобщи електронното издание Regnum. Информацията е потвърдена от директора на консорциума Стефано Берни, който се опитва да успокои доставчиците на известната марка по целия свят. „Всяка пита сирене на пазара е абсолютно безопасна. Сиренето, произведено от отровеното мляко, се съхранява в складовете в очакване на прецизния санитарен контрол”, твърди Берни. Той добави, че са иззети едва 7 хил. пити, докато годишните продажби достигат 4,6 млн.

Конфискувани са над 4 хил. пити от сиренето, при това само от продукта, обработен в млечните ферми в долната част на долината на река По, а други 3 хил. са иззети от фабриките в Бреша. Според местния филиал на агенцията за здравеопазване количеството може да нарасне. Ветеринари помагат на полицията в установяването на фермите, които са продали заразеното мляко.

В съобщение на агенцията се посочва, че причина за заразяването може да се окаже фураж, приготвен от местна царевица, в която най-вероятно се е съдържал канцерогенния афлатоксин В1, а причина за развитието на гъбичката изглежда е сухото и горещо лято. Част от фермерите са изхвърлили заразеното мляко, но в момент на сериозна криза в бранша други явно са се изхитрили да продадат издоените количества. Италианските следуватели подозират, че млечните фабрики са купили такова мляко на по-ниски цени и са го добавили към хубаво мляко.

„За производството на килограм сирене са необходими 15 литра мляко. Максималната концентрация на афлатоксин, утвърдена от министерството на здравеопазването, е 275 нанограма за килограм твърдо сирене, а не 50 нанограма, както е при млякото. Затова сме спокойни, че заразените пити са много малко”, изтъква Берни.

Доставчиците на една от най-известните италиански сирена обаче се опасяват, че през следващите седмици продажбите ще се понижат значително. Големите им притеснения обаче са, че млякото с афлатоксин може да е продадено не само на 5 от 28-те завода за преработката му в околностите на Бреша, но и в областите Венето, Емилия Романя, Пиемонт и Ломбардия, където се произвежда същият тип сирене.

Заразено с афлатоксин сирене е иззето в Италия
7965
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Не се посочва какви количества вече са закупени от крайни потребители
Откриха афлатоксин във внесени от Турция сушени смокини
Пратката от над 20 тона ще бъде върната на изпращача или унищожена
Босна и Херцеговина спря внос на орехи от Румъния с високо ниво на афлатоксин B1
Върнахме на Грузия партида лешници с афлатоксин
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини