Начало » Новини » Коментари
21.03.2016 г.

Зоров: Заедно с фермерите настояваме сиренето да се прави само от мляко

Реакция
Зоров: Заедно с фермерите настояваме сиренето да се прави само от мляко

Sinor.bg

Асоциацията на млекопреработвателите подкрепя искането на фермерите сиренето и кашкавалът да се правят само от мляко, а имитиращите продукти от палмово масло да се разграничат от чисто млечните, като контролът в търговската мрежа бъде сериозно завишен. Това съобщи от името на колегите си председателят на асоциацията Димитър Зоров, коментирайки появата в някои медии на черни списъци за бранша, умишлено компрометиращи мандри, които спазват стандартите за качество, работят изцяло само с мляко и държат на високия си имидж след потребителите.

В своя защита становище изразиха Симеон Присадашки, собственик на фирма "Жоси", Иван Грънчаров, кмет на Луковит и Камелия Велкова, изпълнителен директор на карловската мандра "ЕмДжей Дериз". Някои от тези мандри са сигнализирали прокуратурата, която ще разследва първоизточниците за появата на тези черни списъци, защото това е скрита форма за нелоялна конкуренция в бранша.

Проблемът с имитиращите продукти виси със страшна сила от 5-6 години, когато заради ниската покупателна способност на българина някои преработватели започнаха да влагат растителни мазнини. Както Синор. БГ писа, за 10 години вносът на растителни мазнини в страната е нараснал стократно. Ако през 2006 г. изобщо не е съществувал подобен внос, то през 2014 г. той удря тавана от 59 хил. тона. Преобладаващата част от тези количества са вложени в млечната и в сладкарската индустрия.

Няколко поредни години, най-вече по времето на Мирослав Найденов, ръководствата на агроминистерството вместо да засилят контрола по магазините и да отсеят нарушителите, мощно промиваха мозъците с кампании за смяна на етитетите на продуктите, които щели да докажат кои мандри продават истинско сирене и кои имитиращо. Зоров припомни, че дори директно са посочвани фирми нарушители, без да има резултат от тези ПР-кампании.

Ефект от проверките според бизнеса няма и сега, защото вместо да се тръгне от продаваните продукти по магазините, отново се влиза в мандрите, където и без това ветеринари осъществяват седмичен контрол.

Преработвателите настояват за пълна анонимност на пробите и внезапност при проверките по магазини и търговски вериги, което би пресекло съществуването на корупционни практики и формален контрол.

Затова преработвателите настояват Българската агенция за безопасността на храните да обърне системата за контрол и най-важното – да обяви реалните нарушители, като посочи и санкциите срещу тях.

По неофициални данни делът на имитиращите продукти на пазара е около 60%, обясни Иван Григоров. Според него около десетина мандри произвеждат само имитиращо сирене и кашкавал и те се знаят от хората в бранша.

Симеон Присадашки обаче е на мнение, че не мандрите трябва да обявяват нарушителите на пазара, а държавната администрация, защото законодателно тя има отговорност да следи за неспазването на стандартите.

Европейското законодателство обаче не забранява в млечните продукти да се влагат растителни мазнини и това развързва ръцете на нарушителите, коментираха още бизнесмените.

Представителите на "ЕмДжей Дериз", "Абламилк", "Кондов Екопродукция", "Жоси" и "Заров" обявиха, че не изпозват растителни мазнини, спазват стриктно законодателството и изнасят голяма част от продукцията си зад граница.

По повод критиките на животновъдите и упреците, че съществува картел при определянето на изкупните цени на млякото, Зоров обясни, че при 240 мандри в страната било абсолютно невъзможно да се говори за умишлено договаряне.

Представителите на млечния сектор не отрекоха, че има редица нерешени проблеми по веригата млекопроизводител-млекопреработвател, но настояха държавата да влезе в контролните си функции, отсявайки законно работещите от фирмите в сивия сектор.

По статистика на министерството на земеделието прясното мляко в страната е около 500 хил. тона, но реално се преработват до 800 хил. тона и това става от сивия сектор.

Зоров: Заедно с фермерите настояваме сиренето да се прави само от мляко
11608

Коментари (1)

Моля отбележете, че не сте робот.

 От: Дядо Йоцо  00:56  вторник, 22 март 2016 г.
Зоров може да иска само той да е млекопроизводител, преработвател и само негови продукти да има в търговската мрежа. Пример да изследват сиренето на Зоров което е по БДС и тогава да говори. Неговата работа е Крадеца вида дръжте крадеца.
Последни материали
Виж
Инициативи
Кампанията в подкрепа на българското се цени високо от целия бизнес
Доклад на Европарламента
От 2021 до 2026 г. България ще разчита на 5,6 млрд. евро по директните плащания, при одобрение от ЕП
Важно за фермера
Европарламентът предлага таваните да се заковат на 100 хил. евро и да не важат за младите фермери
Съдът отхвърли жалба срещу отказ от изплащане на обезщетение за ликвидирани 64 кози
Санкции
Уволнен е ловният надзирател, превозвал бракониерска сеч край Сатовча
Хибриди царевица на Пионер отчетоха рекордни добиви в САЩ
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам