Начало » Новини » Коментари
21.03.2016 г.

Зоров: Заедно с фермерите настояваме сиренето да се прави само от мляко

Реакция

Sinor.bg

Асоциацията на млекопреработвателите подкрепя искането на фермерите сиренето и кашкавалът да се правят само от мляко, а имитиращите продукти от палмово масло да се разграничат от чисто млечните, като контролът в търговската мрежа бъде сериозно завишен. Това съобщи от името на колегите си председателят на асоциацията Димитър Зоров, коментирайки появата в някои медии на черни списъци за бранша, умишлено компрометиращи мандри, които спазват стандартите за качество, работят изцяло само с мляко и държат на високия си имидж след потребителите.

В своя защита становище изразиха Симеон Присадашки, собственик на фирма "Жоси", Иван Грънчаров, кмет на Луковит и Камелия Велкова, изпълнителен директор на карловската мандра "ЕмДжей Дериз". Някои от тези мандри са сигнализирали прокуратурата, която ще разследва първоизточниците за появата на тези черни списъци, защото това е скрита форма за нелоялна конкуренция в бранша.

Проблемът с имитиращите продукти виси със страшна сила от 5-6 години, когато заради ниската покупателна способност на българина някои преработватели започнаха да влагат растителни мазнини. Както Синор. БГ писа, за 10 години вносът на растителни мазнини в страната е нараснал стократно. Ако през 2006 г. изобщо не е съществувал подобен внос, то през 2014 г. той удря тавана от 59 хил. тона. Преобладаващата част от тези количества са вложени в млечната и в сладкарската индустрия.

Няколко поредни години, най-вече по времето на Мирослав Найденов, ръководствата на агроминистерството вместо да засилят контрола по магазините и да отсеят нарушителите, мощно промиваха мозъците с кампании за смяна на етитетите на продуктите, които щели да докажат кои мандри продават истинско сирене и кои имитиращо. Зоров припомни, че дори директно са посочвани фирми нарушители, без да има резултат от тези ПР-кампании.

Ефект от проверките според бизнеса няма и сега, защото вместо да се тръгне от продаваните продукти по магазините, отново се влиза в мандрите, където и без това ветеринари осъществяват седмичен контрол.

Преработвателите настояват за пълна анонимност на пробите и внезапност при проверките по магазини и търговски вериги, което би пресекло съществуването на корупционни практики и формален контрол.

Затова преработвателите настояват Българската агенция за безопасността на храните да обърне системата за контрол и най-важното – да обяви реалните нарушители, като посочи и санкциите срещу тях.

По неофициални данни делът на имитиращите продукти на пазара е около 60%, обясни Иван Григоров. Според него около десетина мандри произвеждат само имитиращо сирене и кашкавал и те се знаят от хората в бранша.

Симеон Присадашки обаче е на мнение, че не мандрите трябва да обявяват нарушителите на пазара, а държавната администрация, защото законодателно тя има отговорност да следи за неспазването на стандартите.

Европейското законодателство обаче не забранява в млечните продукти да се влагат растителни мазнини и това развързва ръцете на нарушителите, коментираха още бизнесмените.

Представителите на "ЕмДжей Дериз", "Абламилк", "Кондов Екопродукция", "Жоси" и "Заров" обявиха, че не изпозват растителни мазнини, спазват стриктно законодателството и изнасят голяма част от продукцията си зад граница.

По повод критиките на животновъдите и упреците, че съществува картел при определянето на изкупните цени на млякото, Зоров обясни, че при 240 мандри в страната било абсолютно невъзможно да се говори за умишлено договаряне.

Представителите на млечния сектор не отрекоха, че има редица нерешени проблеми по веригата млекопроизводител-млекопреработвател, но настояха държавата да влезе в контролните си функции, отсявайки законно работещите от фирмите в сивия сектор.

По статистика на министерството на земеделието прясното мляко в страната е около 500 хил. тона, но реално се преработват до 800 хил. тона и това става от сивия сектор.

Зоров: Заедно с фермерите настояваме сиренето да се прави само от мляко
19768
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини