Комитетът на шотландските животновъди към британския Национален фермерски съюз обяви, че по-малко от половината от цената на дребно на говеждото в магазините и месарниците във Великобритания стига до фермите, съобщи електронното издание TheCattleSite. От комитета призоваха за разпределяне на по-справедлив дял от цената на дребно надолу по хранителната верига.
През последните седмици изкупните цени на добитъка в Шотландия се понижиха и при бичетата са средно с 32 пенса за килограм под тези от същата седмица на миналата година, или 3,40 паунда, но цените на говеждото в магазините остават на досегашното ниво. През миналата година изкупните цени достигнаха най-ниската си точка при 3,38 паунда през май и животновъдите се притесняват, че настоящият спад може да се задълбочи през следващите месеци. По данни на британския Съвет за развитие на селското стопанство и градинарството цената на дребно на говеждото в магазините през последните 6 месеца се колебае около 7 паунда за килограм.
„Много клиенти, купуващи качественото шотландско говеждо, ще бъдат изненадани да разберат, че над половината от парите, които плащат, остават при търговците на дребно и преработвателите, а делът, който стига до фермерите-производители, намалява. Това е притеснително начало на годината и не искаме да станем свидетели на по-нататъшно понижаване на изкупните цени на говеждото. Сред фермерите има основателни притеснения, че средствата, които се разпределят надолу по веригата, не са достатъчни. Спадът на цените се случва в момент, когато браншът работи упорито за увеличаване на продажбите”, заяви председателят на комисията Чарли Адам. Той уточни, че през февруари и март се провежда кампанията за популяризиране на шотландското говеждо от организацията „Шотландско качествено месо”, в която участват представители на правителството и на бранша. „Надяваме се, че това не само ще стимулира търсенето на шотландско говеждо при навлизането в пролетния сезон, но – което е още по-важно – ще увеличи средствата, които стигат до фермерите. През последните седмици членовете на Националния фермерски съюз в Шотландия запретнаха ръкави и дадоха своя принос за продажбите на месо в супермаркетите. От Инвърнес до Дъмфрис ние популяризирахме шотландското производство в магазините на „Алди”, убеждавайки потребителите да купуват шотландски продукт, а за следващите седмици са планирани още мероприятия. Комитетът на животновъдите организира и няколко търга, за да помогне за зареждането на магазините с месни продукти. Искаме да заявим директно в очите истината за влиянието ниските цени върху бизнеса на производителите на говеждо и да чуем какво може да направи повече съюзът, за да им помогне”, категоричен бе Адам.