Начало » Пазари » Животинска продукция
08.03.2016 г.

Шотландските фермери искат по-справедлив дял от цената на говеждото в магазините

Кой прибира лъвския пай

Комитетът на шотландските животновъди към британския Национален фермерски съюз обяви, че по-малко от половината от цената на дребно на говеждото в магазините и месарниците във Великобритания стига до фермите, съобщи електронното издание TheCattleSite. От комитета призоваха за разпределяне на по-справедлив дял от цената на дребно надолу по хранителната верига.

През последните седмици изкупните цени на добитъка в Шотландия се понижиха и при бичетата са средно с 32 пенса за килограм под тези от същата седмица на миналата година, или 3,40 паунда, но цените на говеждото в магазините остават на досегашното ниво. През миналата година изкупните цени достигнаха най-ниската си точка при 3,38 паунда през май и животновъдите се притесняват, че настоящият спад може да се задълбочи през следващите месеци. По данни на британския Съвет за развитие на селското стопанство и градинарството цената на дребно на говеждото в магазините през последните 6 месеца се колебае около 7 паунда за килограм.

„Много клиенти, купуващи качественото шотландско говеждо, ще бъдат изненадани да разберат, че над половината от парите, които плащат, остават при търговците на дребно и преработвателите, а делът, който стига до фермерите-производители, намалява. Това е притеснително начало на годината и не искаме да станем свидетели на по-нататъшно понижаване на изкупните цени на говеждото. Сред фермерите има основателни притеснения, че средствата, които се разпределят надолу по веригата, не са достатъчни. Спадът на цените се случва в момент, когато браншът работи упорито за увеличаване на продажбите”, заяви председателят на комисията Чарли Адам. Той уточни, че през февруари и март се провежда кампанията за популяризиране на шотландското говеждо от организацията „Шотландско качествено месо”, в която участват представители на правителството и на бранша. „Надяваме се, че това не само ще стимулира търсенето на шотландско говеждо при навлизането в пролетния сезон, но – което е още по-важно – ще увеличи средствата, които стигат до фермерите. През последните седмици членовете на Националния фермерски съюз в Шотландия запретнаха ръкави и дадоха своя принос за продажбите на месо в супермаркетите. От Инвърнес до Дъмфрис ние популяризирахме шотландското производство в магазините на „Алди”, убеждавайки потребителите да купуват шотландски продукт, а за следващите седмици са планирани още мероприятия. Комитетът на животновъдите организира и няколко търга, за да помогне за зареждането на магазините с месни продукти. Искаме да заявим директно в очите истината за влиянието ниските цени върху бизнеса на производителите на говеждо и да чуем какво може да направи повече съюзът, за да им помогне”, категоричен бе Адам.

Шотландските фермери искат по-справедлив дял от цената на говеждото в магазините
6028
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини