Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
07.03.2016 г.

Износът на селскостопанска техника от САЩ намаля с 13,5% през 2015 г.

Статистика

Sinor.bg

Износът на произведената в САЩ селскостопанска техника намаля с 13,5% в стойностно изражение през 2015 г. в сравнение с 2014 г. до 7,4 млрд. долара, обявиха от Асоциацията на производителите на оборудване, като се позоваха на данни на американското министерство на търговията, съобщи електронното издание Agri Marketing. Ръст отчитат доставките за Азия и Централна Америка, докато износът за почти всички други региони в света е спаднал със сериозен двуцифрен процент начело с Южна Америка, посочват от асоциацията.

Доставките на селскостопанска техника за чужбина продължават да намаляват за трета поредна година в САЩ, макар че спадът през миналата година е далеч по-слаб от регистрираните 29,2% през 2014 г., заяви директорът за проучванията на пазара в асоциацията Бенджамин Дък. „Световната икономика е в период на дългосрочен спад на цените на суровините, включително земеделските, и това оказва натиск върху износа на селскостопанска продукция. В началото на февруари американското министерство на селското стопанство обяви, че приходите на фермите в САЩ се очаква да продължат да се понижават и през 2017 г. Неблагоприятни външни фактори като икономическата слабост в световен мащаб в съчетание със силния щатски долар предвещават нови реалности  и изглежда, че свиването на износа ще продължи и през 2016 г.”, посочи Дък. Той се позова на първоначалните резултати от „Проучването на тенденциите в обстановката в отрасъла за селскостопанска техника в Северна Америка” за четвъртото тримесечие на 2015 г., което дава представа за нагласите на членуващите в асоциацията производители. В него 77% от износителите са дали да се разбере, че доставките им за чужбина или намаляват, или до голяма степен остават без промяна. Според мениджъра обаче има и някои положителни резултати – спадът на износа през четвъртото тримесечие на 2015 г. от 3,9% спрямо същия период на 2014 г. е най-ниският от четвъртото тримесечие на 2012 г. насам.

От асоциацията представят и подробности за динамиката при износа по региони. Спадът на доставките за Канада е достигнал 17% през 2015 г. до 2,2 млрд. долара, за Европа – 22% до 1,5 млрд. долара, за Австралия и Океания – 4% до 702 млн. долара, за Южна Америка – 35% до 653 млн. долара и за Африка – 24% до 265 млн. долара.  Износът за Централна Америка е нараснал със 7% до 1,2 млрд. долара, а за Азия – със 17% до 883 млн. долара.

Най-големият вносител на селскостопанска техника от САЩ остава Канада с 2,2 млрд. долара въпреки спада от 17% през миналата година, на второ място е Мексико, където доставките са нараснали с 11% до 1 млрд. долара, а трета е Австралия с 625 млн. долара въпреки понижението от 2%. Следва Китай с впечатляващ ръст на вноса с 47,5% до 471 млн. долара. Доставките за Германия са намалели с 13% до 255 млн. долара, но за Бразилия са се сринали с 49% до 208 млн. долара. Износът за Франция е намалял с едва 2% до 199 млн. долара, за ЮАР е потънал с 31% до 167 млн. долара, а доставките за Великобритания са се свили с 10% до 157 млн. долара.

Износът на селскостопанска техника от САЩ намаля с 13,5% през 2015 г.
5206
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Какво казва бизнесът
Румяна Ангелова: Не е честно с евросредства да се покрива половината от цената и на евтината, и на скъпата техника
Зърнопроизводители: С 20% скочиха цените на техниката заради прилаганите референтни цени, искаме промяна
John Deere с три 3 златни и 10 сребърни медала на Агритехника 2015 в Хановер
Васил Грудев съвместно с френския министър на земеделието откриха парижкото изложение за земеделска техника SIMA-SIMAGENA 2015
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини