Начало » Новини » Света
04.03.2016 г.

България и Франция ще си сътрудничат в износа на селскостопански продукти за трети страни

Подписано споразумение

Снимка: министерство на земеделието и храните

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева и директорът на Националния институт за земеделски и морски продукти към министерството на земеделието на Франция Ерик Ален подписаха протокол за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни, съобщиха от пресцентъра на ръководеното от Танева ведомство. Документът е подписан при официалното посещение на министъра в Париж, където се провежда „Международното селскостопанско изложение 2016”. Той е в сила за период от 3 години и ще бъде подновяван автоматично след изтичане на срока всеки път, когато страните считат това за необходимо.

Танева отбеляза, че търговското салдо с Франция е положително и достига до 54 млн. евро. България изнася за Франция основно птиче месо и продукти от него, както и слънчоглед, уточни тя. “С Франция имаме много добро сътрудничество, с института - също. Наши експерти вече бяха на обучение тук. Именно те ще бъдат основата, на която ще стъпим, за да дадем тласък на сдружаването на производителите. Другите области, на които ще акцентираме, са изискването и администрирането по отношение подкрепата на износа на земеделски стоки”, заяви министърът. Тя благодари за експертната помощ, която България е получавала от френска страна в определени области на земеделието. „Надявам се да постигнем напредък в износа за трети страни, както и в организацията на земеделските производители, където България е малко изостанала”, добави Танева. Тя подчерта, че именно това е и предизвикателството пред българската земеделска общност, за да може да генерира по-високи доходи.

За шеста поредна година министерство на земеделието и храните участва със собствен щанд на международното селскостопанско изложение в Париж. Тази година той е разположен на площ от 80 квадратни метра  и представя българския бит и култура. Интересът на посетителите към българската възрожденска къща е изключително голям. Гостите и посетителите на изложението имат възможност да дегустират характерни за страната ни български продукти и напитки като овче, краве, козе и биволско сирене, кашкавал от овче и краве мляко, месни колбаси със защитени георграфски наименования - филе „Елена“, говежда „Кайзер пастърма”, кайсерован врат „Тракия“ и „Панагюрска луканка“, локум, мед, розови продукти, вино и др.

Страната ни се представя с над 15 фирми-изложителки. Те споделят, че най-голям интерес за гостите на щанда ни представлява розовия ликьор, който дори вече е свършил. Ракията и киселото мляко също традиционно са сред предпочитаните продукти на българския щанд.

Международното селскостопанско изложение в Париж се провежда за 53-ти път и е считано за едно от най-значимите изложения в областта на животновъдството и генетиката, земеделието, зеленчукопроизводството, гастрономията и екологичния туризъм. Традиционно в него се представят над 10 хил. чуждестранни изложители, а посетителите надхвърлят 700 хил.

България и Франция ще си сътрудничат в износа на селскостопански продукти за трети страни
3827
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Фермерите, заявили „пасторализъм“, подават протоколи до 15 ноември в СЕУ
Част от добива в 2 подотдела не е отразен в протоколите за освидетелстване
Задържаха 60 кубика незаконна дървесина във Велинградско
За миналата година са издадени 165 констативни протокола за над 33 000 декара
Утвърдиха 3 милиона лева за компенсиране на напълно пропаднали площи
В друго е установена незаконна сеч в отдаден на фирма дърводобивен обект
Наказаха четирима служители на горско стопанство за пропуски и нарушения
Становище
България дава решения за преодоляване на негативните ефекти от климатичните промени
Предстоящо
Агроминистерството и френската Национална служба за земеделски и морски продукти ще си сътрудничат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини