Начало » Новини » Страната
29.02.2016 г.

Традиционни породи домашни животни в Швейцария са застрашени от изчезване

Ефектът от селектирането

Sinor.bg

Преминаването на Швейцария към предприемаческото селско стопанство се превръща в причина за почти пълното изчезване на традиционни млечни породи крави в страната, съобщи електронното издание DairyNews. Все по-често тези породи се заменят с животни, селектирани специално за висока рентабилност на селскостопанското производство с минимални инвестиции за единица краен продукт.

Осигурявайки рекордни надои, новите крави са по-зле приспособени към местните условия, затова напоследък швейцарските фермери и учени обединиха силите си за спасяването от почти неизбежно изчезване на породи домашни животни с няколкостотин годишна история. Те обаче разполагат с все по-малко време.

През последните няколко десетилетия швейцарското селско стопанство се превърна във високоефективен отрасъл, който е в състояние да използва най-новите промишлени методи и с по-малко средства стабилно да задоволява все по-нарастващите потребности на населението на страната с храни. Особено ясно тази тенденция може да се види при фермите за производство на мляко – при постоянно намаляващо поголовие количествата издоено мляко непрекъснато се увеличават. От швейцарското Федерално статистическо бюро отчитат, че една млечна крава в страната през 2013 г. е давала средно по 4 килограма мляко повече, отколкото през 2000 г. Този процес е свързан с качествените промени в областта на селекцията в Швейцария през последните години – цялата система от организационно-зоотехнически мероприятия бе насочена конкретно към повишаване на млечната продуктивност.

Оказва се обаче, че подходът има и негативни страни – инвестирайки по-малко средства в подобряването на наследствените качества на едрия рогат добитък и в регионалното зониране (т. е. в дейността по превръщането на същите млечни крави не просто в автомати за производство на мляко, а в естествен елемент от една или друга екосистема), фермерите рискуват в крайна сметка да отгледат животни, които не само не са приспособени към местните климатични условия, но и които нанасят преки щети на природата. Същевременно под заплахата от изчезване се оказват породи крави, които може и да не са толкова продуктивни, но затова пък са идеално приспособени към местните условия.

„Много традиционни породи млечни крави, които имат зад гърба си векове история, са докарани до ръба на изчезване само защото не са способни да дават толкова големи количества мляко колкото млечните породи, селектирани специално с промишлени методи.

А междувременно – особено ако вземем предвид с какви проблеми може да се сблъска страната при глобалното затопляне – традиционните породи са особено ценни за Швейцария: отличават се със завидно здраве, а в гените им са заложени възможности, които им позволяват да се приспособяват ефективно към климатичните и останалите промени”, заяви Катрин Маргера от швейцарското Федерално селскостопанско бюро – структурно подразделение на министерството на икономиката, образованието и научните изследвания на страната.

Традиционни породи домашни животни в Швейцария са застрашени от изчезване
12203
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
На форум в Женева България настоява за стимули в цифровизацията
Все повече млечни ферми в страната прекратяват дейност
Ръстът на производствените разходи може да принуди Швейцария да внася мляко
За гарантиране на необходимото ниво на хигиена в производството на мляко
Швейцария дава 2,5 милиона франка на млечни ферми в освободените части на Украйна
Европейски проект
Родните биофермери с нови промоции В Корея, Норвегия и Швейцария
Малките фермери
В кризата младият собственик на „Козле” черпи опит от швейцарския пазар
Както в количествено, така и в стойностно изражение
Швейцария счупи рекорда си по износ на сирена през 2021 година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини