Начало » Новини » Страната
24.02.2016 г.

Измами с евросубсидии, или “бели петна” в земеделието

Преразпределяне на имоти

Земеделски кооперации от Хисаря участват в измамни схеми за незаконно получаване на субсидии от Европейския съюз, твърдят производители от региона, цитирани от „Дарик”. По думите им порочната практика съществува от години,  за което са изпратили сигнали до полиция, прокуратура, ДАНС и Дирекцията за защита на финансовите интереси на Европейския съюз към МВР.

Според пострадалите в схемата са преплетени интереси на местен бизнес, политици и представители на държавни и правораздавателни институции, както и две земеделски кооперации – „Агрокомерс-98” и „Момина баня”. Източници на „Дарик” обаче твърдят, че става въпрос за конфликт на интереси между две групи заинтересовани лица, които гравитират между бивши и настоящи представители на местното управление.

Сигнали на земеделски производители от района на Хисаря сочат, че в схемата за измама с обработваеми земи са замесени едни и същи имена, които по документи са записани като собственици, без да имат законово право на това. Масово има случаи, при които законни собственици на земеделска земя не могат да получават евросубсиидии за парцелите, които обработват, тъй като те се оказват отдадени на трети лица от председателя на кооперация „Момина баня”, са заявили пред Дарик  двама от пострадалите - Делко Паспалски и Илин Робов.

Проверка в Търговския регистър сочи, че бившият председател на Общински съвет в Хисаря Бойко Гавраилов е управител на две oт фирмите, свързани с другата кооперация – „Агрокомерс-98”, a неин председател е Атанас Куковски, също  общински съветник. Под ръководството на Районна прокуратура се извършва проверка от Икономическа полиция по сигнал срещу „Агрокомерс-98” за документни престъпления, са потвърдили за „Дарик” от пресцентъра на прокуратурата. Именно с тази кооперация е в конфликт друг бивш арендатор Коста Стаменов, който твърди, че действащите схеми за измама в цялата страна са поне три.

Общинските служби са тези, които регистрират договорите на земеделските производители. За да получи някой евросубсидия, договорът му трябва да е изряден, обяснява директорът на Областна дирекция „Земеделие” Велина Панчева  след въпрос възможна ли е измама с документите за кандидатстване. Всички, които се чувстват ощетени могат да  пуснат сигнал и в ОД „Земеделие”, категорична е  Панчева.

Възможно е хората да смятат че са измамени, защото земята им наистина е разпределена на друг ползвател, тъй като  те не са подали декларация по чл. 69. Тази декларация се входира до 31 юли всяка година в общинските служби и чрез нея собственикът заявява, че „не желае да участва в  споразумение за ползване на земята”. При липса на такъв документ имотът попада  в т.нар „бели петна” и се разпределя  на друг земеделски производител със заповед на директора на Областна дирекция „Земеделие”, обясни още Велина Панчева.

През новия програмен период ще се следи изключително за достоверността на документите и правното основание за ползване на конкретните земеделски площи. Неправомерното ползване на земеделска земя е един от основните проблеми в момента и е задължително в най-скоро време да се стъпи на чиста нормативна база, коментира директорът на областната служба.  Тази година има промени, съгласно които  при очертаването на имотите вече ще трябва да се спазва и географското положение на същите.

От Окръжна прокуратура Пловдив съобщават, че за последните 12 месеца  са  внесени в съда седем обвинителни акта за опит за измами с цел получаване на евросубсидии.

Измами с евросубсидии, или “бели петна” в земеделието
13232
 

Последни материали
Виж
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Закупени са само 22 500 тона от планирани 40 000 тона
Слънчогледовото и соевото масло поскъпнаха на търга в Египет
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Свързани материали
Виж
Проблем с продължение
Биофермери сигнализират Тахов за напълно отрязани субсидии на стопани, засегнати от бедствия
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Предупреждение от български евродепутат въз основа на последни анализи
С влизането на Украйна в ЕС субсидиите на фермерите ще намалеят с 20 на сто
Коев: Преговаряме за по-високи субсидии за винарите още преди 2027 година
Вътев: Издигаме АГРА на по-високо ниво като значимо изложение на Балканите
От асоциацията се разграничават от искането за оставка на земеделския министър
НАЗ ще блокира 85 точки в страната от вторник, ако не договорят субсидии с правителството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини