Начало » Новини » Света
21.02.2016 г.

Семейството на Новак Джокович се захваща с производство на вино

Инвестициите на известните

Sinor.bg

Горан Джокович, чичо на водача в световната ранглиста на професионалните тенисисти Новак Джокович, е закупил 5 хектара земи в сръбската община Топола, разположена на около 60 километра южно от столицата на страната Белград, за да отглежда там грозде за производството на вино, съобщи електронното издание Senica. Земята е обработена, но предстои засаждането на лозите. Като главен инвеститор Горан вече е подал за разглеждане в общинския съвет проект за бъдещия винзавод, който трябва да бъде утвърден за получаване на разрешително за бъдещо строителство.

Хектар земя в селото в момента струва около 4 500 евро, но местните жители очакват, че след като роднината на звездата на световния спорт започва там проект, цените ще скочат 4 пъти най-вече заради това, че планът на Горан Джокович предвижда създаването на две винарни, които ще бъдат изключителни във всяко отношение – и като качество на виното, и като статут на гостите. Семейство Джокович планира да отглежда сортове като Совиньон, Траминер и Малбек, а инвестициите само в лозята ще надхвърлят 200 хил. евро. Банет Аврамович, адвокат и приятел на семейството, вече е засадил в района 13 хектара лозя и според местните жители именно той е повлиял за инвестицията на Джокович във винарския бизнес.

Трябва да се отбележи, че Топола отдавна е наричана „сръбската Тоскана” заради своите вина. В намиращата се наблизо винарна „Роган” твърдят, че областта около града е една от най-подходящите за производство на вино в света. Предприятието е създадено от Драган Роган, професор по селскостопански науки, живеещ в Канада.

Кметът на града Драган Йованович обяви, че „ще бъдат използвани предимствата, предоставени от новия закон в защита на Топола като защитена географска територия”. „Преди 11 години тук имаше само един сорт. По същото време бе възстановена кралската винарна, а сега вече имаме 10 вина”, обяснява Йованович. По думите му инвеститори от страната и Русия скоро ще произвеждат 6 млн. литра вино годишно в общината, след като закупиха местната компания „Опленац”, а винзаводът ще бъде най-големият в страната.

„Притежавам 14 хектара лозя и наградите за виното показват, че съм избрала най-доброто развитие”, твърди собственичката на друга винарна Весна Комльенович. „Нашите сортове са 4: Каберне, Шардоне, Мерло и Шираз, който се отглежда в Австралия. Оказа се, че сръбският Шираз има по-добър вкус, отколкото оригиналният сорт”, добавя тя.

Семейството на Новак Джокович се захваща с производство на вино
7510
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини