Начало » Новини » Коментари
18.02.2016 г.

Нова тесла за фермерите – ще има годишна такса за всякакви трактори, които се движат не само по първокласните, но и по общинските пътища

Когато нормативната уредба не е обсъдена с бизнеса

Sinor.bg

С последните предложения за промени в наредбата за движение на извънгабаритните и тежки пътни превозни средства по пътищата на страната българската администрация отново ще  "извади очи" вместо да "изпише вежди", предлагайки съвсем различни изменения от тези, които уж са били съгласувани с браншовите съюзи преди месец. Това проличава от проектите за промени в два нормативни документа, регламентиращи движението на извънгабаритна техника, качени на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Предложените изменения са в Наредба от 2001 г. за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства и в Решение 236 на Министерския съвет от 2007 г. за утвърждаване на списък на общинските пътища, за чието движение вече ще плащат такси, съобщи за Синор.БГ Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Досега земеделските производители се движеха свободно по селските пътища от трета категория, без да плащат такса.

В мотивите към предлаганите промени в наредбата обаче пише, че „чрез издаването на едногодишно разрешително за движението по първи, втори и трети клас по изключение, което не е обвързано с конкретен маршрут, се стимулира заплащането на дължимите пътни такси от всички производители, ползващи колесни трактори, тракторни ремаркета и друга самоходна техника.“

Явно, че държавата е решила да пълни хазната с приходи от ползване на пътищата, но защо го прави тихомълком и без предварително обсъждане с браншовите съюзи.

„Досега фермерите плащаха еднократни такси за придвижване на тежката техника само по републиканската пътна мрежа. С така предлаганите промени всеки дребен земеделец трябва да плаща по 220 лева, което е поредният нож, забит в гърба на производителите", посочи Вукодинов.

В момента според Наредба 11 разрешителното се издава за еднократен превоз и за определен срок за извършване на превоза или за многократни превози за не повече от 10 курса и за срок не по-дълъг от 30 дни, когато се превозват еднакви товари с едно и също извънгабаритно ППС и по един и същи маршрут.

За да не се разкарват за издаване на подобни разрешителни при всяко излизане по пътищата, земеделците поискаха промени в наредбата, с които да се въведе годишна такса, но само за едрогабаритната техника, която би нанесла поражения върху пътищата.

От последния вариант на наредбата обаче става ясно, че тази такса ще се плаща за всички машини над 10 киловата, или 13,6 конски сили.

Текстът на предложението е, че „колесни трактори, тракторни ремаркета и друга самоходна техника на които се разрешава да се движат с едногодишно разрешително, са тези, които със сменяема прикачна техника имат обща маса до 45 тона или натоварване на ос, което не превишава с повече от 30 % допустимите максимални натоварвания на ос по раздел II, както и тези с габаритни размери: широчина - до 4,00 м, височина - до 4,10  м, и дължина - до 22 м.”.

След като подробно се запознаят с новите предложения, от асоциацията на зърнопроизводителите ще излязат с конкретно становище до администрацията. На този етап фермерите очакват разбиране, но ако наредбата се обнародва в този вид, земеделците със сигурност ще търсят правата по друг начин.

Нова тесла за фермерите – ще има годишна такса за всякакви трактори, които се движат не само по първокласните, но и по общинските пътища
14903
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
НСИ е готов с данните, необходими за изчисляване на новата такса смет
Таксата за студенти в „Аграрни науки и ветеринарна медицина“ става 1000 лева
Казусът с Капитан Андреево
Решението на ВАС обясни защо беше отстранен предишният директор на БАБХ
Върховен административен съд
От БАБХ губят право да обжалват по казуса с „Капитан Андреево“ заради неплатена такса
Числеността на хищниците е висока
Пролетната таксация на всички видове дивеч показа увеличение на запасите
Вижте новите цени
От 1 януари се повишават таксите на ветеринарните лекари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини