Начало » Новини » Света
14.02.2016 г.

ЕС и Колумбия преговарят за търговско споразумение с биологични продукти

Преговори

Sinor.bg

Европейската комисия обяви започването на преговори за споразумение в областта на търговията с биологични продукти между Европейския съюз и Колумбия, съобщиха от специализирания селскостопански портал AG-press. Споразумението ще разшири пазара на биологични продукти, ще намалило административното бреме за компаниите и ще осигури повече биологични продукти за потребителите. В момента ЕС и Колумбия проучват взаимно законодателството си в областта на биологичните продукти.

Европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоугън посети Колумбия между 7 и 9 февруари, съпроводен от делегация от представители на 35 европейски компании от сектора. „Колумбия разполага с голям потенциал за развитие на възможности за компаниите и фермерите, занимаващи се с биологично селско стопанство, с гаранции за потребителите и сериозна система за контрол”, каза Хоугън.

Според колумбийския министър на земеделието и развитието на селските райони Аурелио Валенсия развитието на производство на биологични продукти е много важно за фермерите и селските общности в страната, тъй като осигурява едновременно устойчивото им развитие  и допринася за нарастване на благосъстоянието на селското население чрез осигуряване на достъп до пазари на стоки с висока добавена стойност.

Производството на биологични продукти представлява цялостна система от стопанско управление и производство на храни, съчетаваща най-добрите практики за опазване на околната среда и климата, за запазване на биоразнообразието и природните ресурси, както и за прилагане на стандарти за високо производство и хуманно отношение към животните. То играе двойна обществена роля, като от една страна снабдява специфични пазари, задоволявайки потребителското търсене на биологични продукти, а от друга осигурява стоки, допринасяйки за запазването на околната среда, както и за развитието на селските райони.

През последните години секторът на биологичните продукти се развива бързо в Европейския съюз, като през 2014 г. общо 10,3 млн. хектара са обработвани за производството им при 6,4 млн. хектара през 2005 г., което означава среден годишен ръст от 5,5%. През 2009 г. 5% от култивираните земеделски земи са били заети с производство на биологични продукти, като до 2014 г. този дял се е увеличил на 6%. През същата година 5-те държави-членки на ЕС с най-голямо производство на биологични продукти са били Испания (с обработвани 1,7 млн. хектара), Италия (1,4 млн. хектара), Франция (1,1 млн. хектара), Германия (1 млн. хектара) и Полша (0,7 млн. хектара). Страните, където отглеждането на биологични продукти е с най-голям дял в цялостното производство на храни, са били Австрия с 22%, Швеция с 16,5%, Естония с 16%, Чехия с 13,5% и Италия с 11,5%.

Европейският пазар на биологични продукти представлява около 40% от световния пазар, оставайки на второ място след САЩ с 43%. През последните години пазарът на биологични продукти в ЕС е нараствал с по над 6% годишно в стойностно изражение, като през 2013 г. продажбите им са достигнали 22,2 млрд. евро. През същата година държавите-членки на ЕС с най-голям пазар на биологични продукти са били Германия със 7,5 млрд. евро, Франция с 4,4 млрд. евро и Великобритания и Италия с по 2 млрд. евро.

ЕС и Колумбия преговарят за търговско споразумение с биологични продукти
4156
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Министър Вътев и пет браншови организации подписаха споразумение за подпомагане и развитие на сектора
Вътев е пред споразумение с друга част от земеделците
На фона на разделението на бранша, за което някои употиро работят
Фермерското споразумение ще реши с десетилетия нерешени проблеми
Няма официално несъгласие от картофопроизводителите за подготвяното споразумение
От аграрната камара отричат разцепление
Зърнопроизводителите досега не са получавали средства по украинската помощ
Прецизират споразумението с протестиращите фермери в неделя
Споразумение между ЕП и Съвета на ЕС
Дава се зелена светлина за екоизискванията за многократна употреба на продуктите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини