Начало » Новини » Света
29.01.2016 г.

Комисарят по земеделие на ЕС Фил Хоуган говори за умора от реформите

Европейска комисия

Sinor.bg

Резултатите от текущата консултация по отношение на първата година на прилагане на „зелените” изисквания ще помогнат на Хоуган да реши дали да предложи промени в основните регламенти на общата селскостопанска политика (ОСП) през 2017 г. Това съобщи еврокомисарят по време на годишната среща на Мрежата на европейските агрожурналисти в Брюксел тази седмица, съобщиха от Института за агростратегии и иновации. Повечето от реформите на ОСП, договорени през 2013 г. имаха ефект само миналата година, подчертава Хоуган. Той добави, че цялостен преглед на реформите не могат да бъдат предлагани до 2020. По време на срещата са обсъждани въпроси за продължаващия курс на „опростяване” на Общата селскостопанска политика на ЕС и  плановете му за оставащите три години и половина от мандата му като ресорен еврокомисар.

Преглед на зелените мерки

Комисията е правно задължена, съгласно договорената през 2013 г. Обща селскостопанска политика да преразгледа изискванията за екологично насочените площи (ЕНП), след първата година от прилагането им. Все пак Хоуган започна консултации по отношение на пакета от зелени мерки като цяло.

Консултациите ще приключат през март, а след това предстои Еврокомисията да оцени обратната връзка, преди да представи оценката си по-късно през тази година.

По време на срещата еврокомисарят заявява многкратно, че е отворен за междинен преглед на ОСП през 2017 г., ако има широка подкрепа за това. Такава остава неговата позиция, но е обяснил, че обратната връзка от евродепутатите и заинтересованите страни сочи, че има "малко умора от реформите". Комисарят добави още, че предложенията за промяна на основните регламенти, но не и на делегираните и прилагащи разпоредби или насоки, потенциално може да се състоят от малки промени, които да осигурят по-голяма яснота по прилагането на договорените през 2013 г. реформи.

В отговор на въпрос за това дали Комисията обмисля да направи т. нар. "Фитнес проверка" на  ОСП /европейското законодателство да се направи по-облекчено, по-опростено и с по-малко разходи за администриране и която е един инструмент за проверка на постигането на целите на политиките на ЕС/, Хоуган е посочил, че „нямат някакви планове” за това. Неправителствената организация „Европейско бюро по околната среда” призова наскоро изпълнителната власт на ЕС да приложат „Фитнес проверката” на ОСП, като част от престоящия междинен преглед, твърдейки, че това ще бъде най-добрият начин да се установи "дали наистина са постигнати желаните резултати".

Все пак Хоуган е подчертал, че засега "няма изглед" за потенциална „Фитнес проверка”, тъй като повечето от промените, договорени през 2013 г., са влезли в сила едва през 2015 г. На базата на резултатите от проведените консултации по зелените мерки, предстои да вземе своите информирани решения за преразглеждане на ОСП.

Комисарят е посочил още, че холандското председателство на ЕС планира да проведе дискусия за ОСП след 2020 г. с министрите на земеделието на ЕС. Разговорите за обмяна на идеи са насрочени за края на май по време на Неформална среща на Съвета на ЕС по земедлие. Хоуган е подчертал, че „ще се радва да чуе становищата”, изразени от всички правителства на държавите-членки.

Система "жълт картон" за грешки в заявленията за директни плащания

По време на срещата Еврокомикарят Хоуган е обявил най-новата стъпка по отношение на опростяване на ОСП, свързана с повече снизходителност при грешки в заявленията за субсидии, която цели да направи режима на административните наказания „по-пропорционален”.

От 2016 г., максималното наказание за наддекларирани площи ще бъде ограничено до 1,5 пъти от стойността на наддекларираните парцели, а също така ще се въведе и новата система на предупреждение - "жълт картон" при първо нарушение по наддеклариране.

Еврокомисарят се надява, че по този начин ще бъде облекчен стресът на трудолюбивите земеделски фамилии при попълване на техните заявления за директни плащания, но без  да се остава с впечатлението, че фермерите нямат задължения, които следва да спазват.

На въпрос дали системата определено ще се прилага при заявленията за 2016 година, а не от 2017 г., Хоган е подчертал, че очаква всички страни-членки да гя приложат, без никакви проблеми, имайки предвид колко много оплаквания има за съществуващия режим на административни санкции, съгласно новата ОСП.

По време на срещата Фил Хоуган е заявил също така, че допусканите грешки при директните плащания до голяма степен се случват, защото националните власти не са инвестирали достатъчно средства за информационни технологии и за Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) за прилагане на изплащането на субсидиите.

Комисарят по земеделие на ЕС Фил Хоуган говори за умора от реформите
7089
 

Последни материали
Виж
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Свързани материали
Виж
Крайния срок за включване в делегацията е днес
Фил Хоган ще търси нови пазари при посещение във Виетнам, Сингапур и Индонезия
Бъдещи партньорства
Фил Хоган кани и български фирми при визитите си в Мексико, Колумбия, Китай, Япония, Виетнам и Индонезия
Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с европейския комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган
Предупреждение
Светлана Боянова: За фермерите е важно да приложат навреме екологичните мерки
Бъдеще
Светлана Боянова участва в изслушването на еврокомисаря по земеделие Фил Хоган пред евродепутатите
Европарламент
Фил Хоган: Още през 2015 г. ще представя модел за опростяване на субсидираността
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини