Начало » Новини » Света
02.10.2014 г.

Фил Хоган: Още през 2015 г. ще представя модел за опростяване на субсидираността

Европарламент

Farmer.bg

Близо три часа бъдещият еврокомисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган отговаряше на въпроси на европейските депутати, които днес изслушват четирима от комисарите, които от първи ноември окончателно встъпват в длъжност.

Хоган увери евродепутатите, че възнамерява още през първата година на мандата да представи стратегия за опростяване на субсидиарността на общата селскостопанска политика (ОСП), която да включва конкретни инициативи, както и реалистичен план за тяхното изпълнение.

„За изпълнението на тази програма за опростяване и субсидиарност бих имал нуждата от политическата подкрепа на Европейския парламент”, посочи еврокомисарят. Той припомни, че в много случаи опростяването и субсидиарността са въпрос на политически избор. Не става въпрос само за преструктуриране на формуляри или процедури, често това означава и по-малко на брой възможности и изключения, т.е. по-малко приспособени към конкретната ситуация решения. Много аспекти от (реформата на) ОСП, които може да се възприемат като административна тежест, може директно да произтичат от сложната законодателна рамка, която току-що бе приета, припомни бъдещият еврокомисар.

Без да навлиза в подробности, Хоган очерта два етапа за изпълнение на бъдещата стратегия.

„Първият включва преглед, направен след натрупването на опит през първата година на прилагане на реформата, на това дали нашата политика, особено във връзка с директните плащания, е формулирана по начин, позволяващ правилното ѝ прилагане на практика. Ако това не е така, ще предложа изменение на правилата с цел опростяване и по-голяма ефикасност. Този процес естествено ще обхване и споразумението за екологизиране, както и мярката за екологично насочени площи, в съответствие с ангажиментите, поети от предходната Комисия.

— прегледи и при целесъобразност, предложения относно:

 

— възможностите за по-нататъшна хармонизация и опростяване в областта на географските означения,

 

— потенциала за опростяване на схемата за предоставяне на плодове и зеленчуци.

Евродепутатите се интересуваха от прилагането на делегираните актове и засиления контрол от страна на Парламента, както и от начина на комуникиране с Европейската ковисия. „Вярвам, че общата селскостопанска политика (ОСП) може да функционира ефективно и ефикасно в полза на земеделските стопани и операторите само ако Eарламентът и Съветът в качеството си на съзаконодатели предоставят на Комисията правомощията да определя необходимите за оперативната дейност по дадена мярка подробности или да се намесва в спешни случаи”, посочи Хоган.

Колкото до необходимостта от спешни действия, Хоган посочи, че случаят с въвеждането на руското ембарго върху вноса на европейските хранителни продукти е показал колко бърза трябва са бъде реакцията при решаването на кризисни случаи.

Бъдещият еврокомисар се ангажира и да поддържа „прозрачни и конструктивни отношения с комисията по земеделие и развитие на селските райони (COMAGRI) и с Парламента като цяло, когато става въпрос за подготовката на делегирани актове. Разглеждам това като част от честите и конструктивни контакти, които се надявам да имам с Парламента, с цел постигане на взаимна удовлетвореност от страна на нашите две институции”, посочи Хоган.

По въпроса участието на комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) в преговорите за сключване на международни търговски споразумения като тези в Световната търговска организация (СТО), Хоган увери, че ЕК ще работи в политическо партньорство с Европейския парламент. „Очевидно ключова роля в развитието на търговската политика на ЕС и във воденето на търговските преговори като цяло има комисарят по въпросите на търговията и ако бъда утвърден, несъмнено ще работя в тясно сътрудничество с кандидата за член на Комисията г-жа Малмстрьом”, посочи еврокомисарят. Същевременно, поради особеностите на търговията със селскостопански продукти, преговорите в СТО по въпросите на селското стопанство ще продължат да бъдат от компетентността на комисаря по селско стопанство в тясно сътрудничество с комисаря по въпросите на търговията. „Не виждам причина или основание да променям тази отдавна установена практика, доказала се като много успешна в миналото”, посочи Хоган.

Фил Хоган: Още през 2015 г. ще представя модел за опростяване на субсидираността
11702
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Крайния срок за включване в делегацията е днес
Фил Хоган ще търси нови пазари при посещение във Виетнам, Сингапур и Индонезия
Европейска комисия
Комисарят по земеделие на ЕС Фил Хоуган говори за умора от реформите
Бъдещи партньорства
Фил Хоган кани и български фирми при визитите си в Мексико, Колумбия, Китай, Япония, Виетнам и Индонезия
Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с европейския комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган
Предупреждение
Светлана Боянова: За фермерите е важно да приложат навреме екологичните мерки
Бъдеще
Светлана Боянова участва в изслушването на еврокомисаря по земеделие Фил Хоган пред евродепутатите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини