Начало » Новини » Коментари
26.01.2016 г.

Гръцките фермери скочиха срещу Ципрас заради пенсиите и социалните осигуровки

Анализ

Reuters

Преди 3 години младият гръцки опозиционен политик Алексис Ципрас се покатери на трактор, за да изнесе въодушевяваща реч пред стотици аплодиращи го фермери, блокирали пътищата, обещавайки да се изправи срещу жестоките реформи, които по думите му не водят до нищо добро. Но сега, като премиер, който през последната година трябваше да обещае още строги икономии в замяна на нова многомилиардна спасителна помощ и пред заплахата от излизане от еврозоната, Ципрас изобщо няма да бъде толкова добре приет от конвоите със селскостопански машини, които за пореден път заплашват Гърция с блокада, коментира Ройтерс.

„Ципрас е лъжец. Той беше тук с нас, каза ни, че ще се бори с нас за по-високи приходи за нас и децата ни. Той излъга, наложи повече данъци, отколкото всички останали досега, взети заедно”, отсече Йоргос Костакиопулос, баща на три деца, участващ в блокадата на кръстопът край Кастро, на около 100 километра северозападно от гръцката столица Атина, който споделя, че прехраната на семейството му, заето с отглеждане на пшеница и памук, е застрашена от плановете за преразглеждане на размера на държавните пенсии.

На около 350 хил. гърци, които са обявили селскостопанската си дейност като единствено препитание, ще се наложи да внасят 3 пъти по-големи социални осигуровки, ако реформите, предложени от оглавяваното от Ципрас ляво ориентирано правителство, бъдат приети. Мярката трябва да осигури 1,8 млрд. евро през тази година и е ключова в първия преглед на осигуряваната основно от Европейския съюз спасителна помощ за Гърция, която правителствената коалиция иска да приключи бързо, за да може да започне преговорите за дългосрочно облекчаване на дълговото бреме на страната.

Но одобрението на законопроекта, който според членове на правителството най-вероятно ще бъде подложен на гласуване в началото на февруари, далеч не е гарантирано, тъй като колебаещи се депутати от селскостопанските региони в страната заплашват да обезсилят парламентарното мнозинство от едва 3 гласа. Един депутат от мнозинството вече заяви, че ще гласува срещу реформите, а други искат в законопроекта да бъдат направени промени. Опозиционните партии пък вече обещаха, че ще гласуват против.

От правителството твърдят, че са готови за промени, но посочиха също, че без провеждането на реформи фермерите ще останат без пенсии. „Готови сме да направим поправки, но при условие, че не отстъпваме от основния принцип да няма поданици втора класа. Не можем да оставим фермерите без пенсии”, заяви гръцкият министър на труда Йоргос Катругалос.

От ръководеното от него ведомство обявиха, че над 80% от фермерите в страната са декларирали годишен доход до 5 хил. евро, загатвайки, че в голяма част от случаите приходите и съответно осигуровките са занижени в сравнение с реалните им нива. В резултат на това държавата в момента покрива 90% от пенсиите на фермерите – нещо, което според представители на министерството тя не може да си позволи на фона на огромната безработица и по-малките вноски за социално осигуряване.

Фермерите обаче смятат, че вече са пострадали достатъчно от досегашните мащабни реформи, включително премахването на субсидиите за горивото и  сериозното повишаване на данъците върху торовете и фуража. А 40-годишната Йота Карамани, седнала на своя трактор край Кастро, заяви, че вече е назад с вноските и че планираното им повишаване ще предизвика катастрофа. „Къщата и нивите ми са ипотекирани от банката. Не можах да си позволя дори да купя подаръци на трите си деца за Коледа. Ако Ципрас е мъж, трябва да отмени тези мерки или да подаде оставка. Той беше тук, с нас и ни излъга”, нарежда Карамани.

Гръцките фермери скочиха срещу Ципрас заради пенсиите и социалните осигуровки
8325
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Политики
Европейски фермери обграждат Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по земеделие
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Вътев е пред споразумение с друга част от земеделците
Хиляда фермери от Западна България
Вътев се среща днес с обединени земеделци, предложили аргументирани искания
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Договорката е постигната
Протестите спират, в понеделник ще се стигне и до споразумение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини