Начало » Новини » Коментари
14.01.2016 г.

Рязко скача броят на селектираните крави в страната, което ще стопи с 50% субсидиите за 2016-а

Очертава се сериозен проблем

Sinor.bg

В момента, в който се разбра, че по линия на директните плащания субсидиите за обвързана подкрепа при селектираните стада се вдигат съществено, изобретателният гений на българина измисли как да направи така, че да спечели лесни пари без особена трудност. И така само за една година млекодайните и месодайни животни в страната, които са под селекционен контрол, изведнъж са се увеличили от 72 хиляди на близо 109 хиляди животни (данните са предварителни).Този ръст обаче не се дължи на внос на чистокръвни високопродуктивни екземляри, защото те са скъпи и малко стопани могат да инвестират в тях. Проблемът е в неточното водене на регистрите, позволяващи животни без родословен сертификат да бъдат представяни като чистокръвни породи.

Само да припомним, за чистокръвно се смята онова животно, което поне три поколения назад е чифтосвано само със същия вид порода. С други думи – стопаните трябва да докажат, че притежават родословни сертификати примерно от породите Българско родопско, Кафяво говедо, Монбелиярд, Родопско късорого говедо и др.и че тези животни са били чифтосвани само с говеда от същата порода.

Целта на тази селекция е да се постигне например висока млечност или пък добър прираст при месодайните екземляри, за което са предназначени животните. Реално обаче и тук се допуска изкривяване, предизвикано от факта, че се плащат едни субсидии.

Според разчетите на министерството на земеделието бюджетът за обвързана подкрепа на стадата под селекционен контрол през 2015 г. и 2016 г. е закован на 11,8 млн. евро. През миналата година регистрираните селекционни стада са наброявали 72 647 говеда, което означава, че за едно животно стопаните получават по 368 лева. По предварителна информация в рамките на една година броят на регистрираните селекционни животни е скочил с цели 43% и от 72 хиляди се качва на близо 109 хил. говеда. Точният брой ще бъде оповестен в средата на февруари 2016 г.

При това положение субсидията за едно животно ще падне от 368 лева през 2015 г. на критичните нива под 250 лв.за стопанската 2016-2017 г. 

Експертите в бранша настояват навреме да се сложи ред в регистрите, защото в страната има добра селекция в млечния сектор, но при месодайните животни и при млечните ферми от бившата втора и трета категория почти липсват стада, за които стопаните да разполагат с родословни сертификати на животните.

Породата се определя от развъдните организации, чиито експерти доказват дали дадено животно е чистокръвно. Проблемът е другаде – във фермерите, които поради липса на знания и умения не признават понятието селекция и не използват основни селекционни принципи за повишаване на качеството на поголовието.

Желанието на държавата е да вкара в ред в генетичното ниво на стадата, но на този етап то се изкривява от липсата на диалог между заинтересованите страни, коментираха пред Синор.БГ експерти.

Тази практика цялостно подкопава ефекта от субсидиите, насочена да стимулира генетичния прогрес. А фалшифициранито на данните опорочава системата и вреди на фермите с чистокръвни породи, защото техните разходи по поддържането на тези животни са високи.

Неслучайно Европейската комисия отпуска допълнителни субсидии за селектираните стада. Фалшифицирането на тези данни и обявяването на обикновени животни за елитни е манипулация, която вреди сериозно на законно работещите. Затова и през стопанската 2016-2017 г. техните субсидии рязко ще намалеят.

Само преди 10-на дни изпълнителният директор на фонд „Земеделие” Румен Порожанов се закани да пресече всякакви опити за фалшифициране на броя на декларираните за подпомагане зайци и пъдпъдъци, за които се отпускат субсидии по подмярка 6,1 от новата селска програма.

Подобни обещания се чуват и от агенцията по храните. Новото ръководство на агенцията възнамерява да завиши контрола. Затова и от развъдните организации настояват за диалог, така че да се неутрализират всякакви опити за нарушения при воденето на регистрите за селекция.

Екатерина Стоилова

Рязко скача броят на селектираните крави в страната, което ще стопи с 50% субсидиите за 2016-а
13719
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини