Азербайджан забрани в имената на хранителните продукти да бъдат включвани изрази, заблуждаващи потребителите за природата, идентичността, състава, количеството, срока на годност или срока на съхранение, произхода, метода на приготвяне на продукта, както и приписващи им специални свойства (включително лечебни), които те не притежават, а също така използването в името на продукти, които не влизат в състава им. Това стана факт, след като колегия на азербайджанския Държавен комитет за стандартизация, метрология и патенти утвърди стандарта „Хранителни продукти. Информация за потребителя. Общи изисквания”, съобщи електронното издание REPORT.
При производството на храни с ароматизатори, които създават впечатлението за наличие на определени съставки, в името трябва да бъде посочено, че храните имат вкуса или аромата на тези съставки. За стоки с аромат, който не е присъщ на конкретния натурален продукт, или за такива, които имат комплексен аромат, се посочва, че те са ароматизирани. Освен това не се допуска да се дава едно и също име на различни хранителни продукти.
Информация по етикетите за свойства на продуктите като „Отгледан с използването само на органични торове”, „Отгледан без използване на пестициди”, „Отгледан без използването на минерални торове”, „Витаминизиран”, „Без консерванти” и други подобни се допуска само ако производителят може да потвърди посочената информация. Поставянето на надпис „Екологично чист” върху хранителните продукти обаче е абсолютно забранено.
Името на продукта, дадено въз основа на посочените изисквания, може да бъде допълнено с фирмена марка, с мястото, където е произведен, и с името на производителя.