Френският фермер 6-то поколение Александър Полмар предлага най-скъпото месо в света, а за да осигури високото му качество е в състояние да говори на кравите всеки ден, за да могат животните да се чувстват спокойни и да не се напрягат, съобщи американската телевизия CNN.
Семейство Полмар се заело с животновъдство още през 1846 г. и оттогава продуктите им се славят със своите качества. Бизнесът им се прочул още повече през 90-те години на XX век, след като бащата и дядото на Александър разработили и внедрили метод, който дава възможност месото да се съхранява едва ли не за вечни времена. Нарекли го „зимен сън”, а процедурата предвижда обдухване на месото със студен въздух при температура от -43 градуса по Целзий и скорост от около 120 километра в час. По думите на Полмар месото, преминало през подобна обработка, никога не губи качествата си и не се състарява. Повечето продукти, които той продава, се съхраняват в продължение на 4 до 8 седмици, а всяка седмица през кланицата, в която е инвестирал над 1 млн. евро, минават само 4 крави.
Един от най-скъпите му деликатеси е 15-годишна пържола с цена от 3 000 евро. Месото е от френската порода крави „светла аквитанска”, отглеждани от Полмар и семейството му близо до град Сен Миел, намиращ се в североизточния френски регион Мьоз. Въпреки високата цена на неговите месни деликатеси винаги се намират желаещи да ги опитат. Полмар ги предлага само на няколко главни готвача в целия свят, на които лично обяснява какво е специалното в тях.
За да запази световните качества на своето говеждо, той се опитва да не подлага кравите на никакъв стрес, тъй като при напрежение в организма им започва производство на гликоген, млечна киселина и адреналин. Това променя киселинността в мускулите на животните и се отразява неблагоприятно върху вкуса на месото. Кравите не са затворени в помещения, а се разхождат свободно на въздух, а когато завали, могат да се приберат под навеси. Според Полмар това си е направо 5-звездно обслужване.
Той говори с кравите си всеки ден, дори преди да бъдат заклани, за да е сигурен, че са спокойни и отпочинали. „Цялата любов и вниманието, което осигуряваме на кравите, излиза наяве в чинията, когато го пробвате. То наистина е уникално”, твърди французинът.