Начало » Важно за фермера » Животновъдство
25.12.2015 г.

Пържола за 3 000 евро

От спокойни крави

Френският фермер 6-то поколение Александър Полмар предлага най-скъпото месо в света, а за да осигури високото му качество е в състояние да говори на кравите всеки ден, за да могат животните да се чувстват спокойни и да не се напрягат, съобщи американската телевизия CNN.

Семейство Полмар се заело с животновъдство още през 1846 г. и оттогава продуктите им се славят със своите качества. Бизнесът им се прочул още повече през 90-те години на XX век, след като бащата и дядото на Александър разработили и внедрили метод, който дава възможност месото да се съхранява едва ли не за вечни времена. Нарекли го „зимен сън”, а процедурата предвижда обдухване на месото със студен въздух при температура от -43 градуса по Целзий и скорост от около 120 километра в час. По думите на Полмар месото, преминало през подобна обработка, никога не губи качествата си и не се състарява. Повечето продукти, които той продава, се съхраняват в продължение на 4 до 8 седмици, а всяка седмица през кланицата, в която е инвестирал над 1 млн. евро, минават само 4 крави.

Един от най-скъпите му деликатеси е 15-годишна пържола с цена от 3 000 евро. Месото е от френската порода крави „светла аквитанска”, отглеждани от Полмар и семейството му близо до град Сен Миел, намиращ се в североизточния френски регион Мьоз. Въпреки високата цена на неговите месни деликатеси винаги се намират желаещи да ги опитат. Полмар ги предлага само на няколко главни готвача в целия свят, на които лично обяснява какво е специалното в тях.

За да запази световните качества на своето говеждо, той се опитва да не подлага кравите на никакъв стрес, тъй като при напрежение в организма им започва производство на гликоген, млечна киселина и адреналин. Това променя киселинността в мускулите на животните и се отразява неблагоприятно върху вкуса на месото. Кравите не са затворени в помещения, а се разхождат свободно на въздух, а когато завали, могат да се приберат под навеси. Според Полмар това си е направо 5-звездно обслужване.

Той говори с кравите си всеки ден, дори преди да бъдат заклани, за да е сигурен, че са спокойни и отпочинали. „Цялата любов и вниманието, което осигуряваме на кравите, излиза наяве в чинията, когато го пробвате. То наистина е уникално”, твърди французинът.

Пържола за 3 000 евро
9712
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини