Начало » Важно за фермера » Животновъдство
25.12.2015 г.

Пържола за 3 000 евро

От спокойни крави

Френският фермер 6-то поколение Александър Полмар предлага най-скъпото месо в света, а за да осигури високото му качество е в състояние да говори на кравите всеки ден, за да могат животните да се чувстват спокойни и да не се напрягат, съобщи американската телевизия CNN.

Семейство Полмар се заело с животновъдство още през 1846 г. и оттогава продуктите им се славят със своите качества. Бизнесът им се прочул още повече през 90-те години на XX век, след като бащата и дядото на Александър разработили и внедрили метод, който дава възможност месото да се съхранява едва ли не за вечни времена. Нарекли го „зимен сън”, а процедурата предвижда обдухване на месото със студен въздух при температура от -43 градуса по Целзий и скорост от около 120 километра в час. По думите на Полмар месото, преминало през подобна обработка, никога не губи качествата си и не се състарява. Повечето продукти, които той продава, се съхраняват в продължение на 4 до 8 седмици, а всяка седмица през кланицата, в която е инвестирал над 1 млн. евро, минават само 4 крави.

Един от най-скъпите му деликатеси е 15-годишна пържола с цена от 3 000 евро. Месото е от френската порода крави „светла аквитанска”, отглеждани от Полмар и семейството му близо до град Сен Миел, намиращ се в североизточния френски регион Мьоз. Въпреки високата цена на неговите месни деликатеси винаги се намират желаещи да ги опитат. Полмар ги предлага само на няколко главни готвача в целия свят, на които лично обяснява какво е специалното в тях.

За да запази световните качества на своето говеждо, той се опитва да не подлага кравите на никакъв стрес, тъй като при напрежение в организма им започва производство на гликоген, млечна киселина и адреналин. Това променя киселинността в мускулите на животните и се отразява неблагоприятно върху вкуса на месото. Кравите не са затворени в помещения, а се разхождат свободно на въздух, а когато завали, могат да се приберат под навеси. Според Полмар това си е направо 5-звездно обслужване.

Той говори с кравите си всеки ден, дори преди да бъдат заклани, за да е сигурен, че са спокойни и отпочинали. „Цялата любов и вниманието, което осигуряваме на кравите, излиза наяве в чинията, когато го пробвате. То наистина е уникално”, твърди французинът.

Пържола за 3 000 евро
10095
 

Последни материали
Виж
Резките температурни промени пък стресират растенията
В Украйна се опасяват за състоянието на есенниците при по-дълги топли периоди
В рамките на ЕС обаче се очертава спад в доставките от едва 2 на сто
Износът на мека пшеница от Франция извън ЕС се срива до минимума за XXI век
Сарми от кисело зеле със зеленчуци
Според изчисления на социални експерти
Колко ще ни излезе празничната трапеза за Бъдни вечер и Коледа
Традиции, вярвания, гадания и забрани, свързани с празника
На Бъдни вечер огънят да стопли сърцата ни!
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини