Начало » Новини » Коментари
14.12.2015 г.

Тежки санкции тегнат над тандема животновъд-ветеринар

Промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност

Sinor.bg

От хиляда до 20 хиляди лева се качва глобата за ветеринарни лекари или шефове на клиники, които не сигнализират навреме за опасни болести по животните, не уведомят кметовете за внезапна смърт по стадата или не инструктират фермерите за последиците от неспазване на профилактичните програми. Тези солени глоби са заложени в последните промени на Закона за ветеринарно-медицинската дейност, внесени за обсъждане в парламента с мотива, че прехвърляйки санкциите върху ветеринарите по места, контролът щял да се завиши и нямало да се повторят случаите на смъртоносни огнища по животните, предизвикали милиони лева загуби за животновъдите.

Не на същото становище са самите фермери и частно практикуващите лекари, които от 2012 година досега отнесоха на свой гръб тежките последици от ширещата се туберкулоза по говедата, синия език по овцете и бруцелозата по дребния добитък.

И трите заболявания имаха фатални последици за бизнеса, но и до днес администрацията не си e направила труда да изчисли загубите за бизнеса. Първо, защото самите чиновници в София бяха част от проблема, забавяйки катастрофално мерките, необходими да се въведат по места. И второ - защото се чудеха как да заметат под масата случаите с разрастващите се огнища на туберкулоза в страната, които добиха сериозни мащаби.

Пример за незаинтересоваността на контролните органи беше първият случай на туберколоза по говедата в Разградско, където в едно от големите стада в село Лудогорци ветеринарите на място имаха съмнение за болестта, но то беше отхвърлено от некомпетентно проведените лабораторни анализи Института за ветеринарно-медицинска дейност.

Още тогава трябваше да има санкции за чиновниците от офиса на агенцията в София и експретите от института, които не успяха да установят опасната болест, която се пренася и по хората. Но такива не последваха. Да не говорим за лавината от щети за овцевъдството след синия език, който за месеци покоси цяла България, а негативни последици се усещат и днес върху поколенията на стадата от овце и кози.

 „От 2012 г. до 2013 г. в стопанството в Лудогорци от туберкулоза умряха около 150 говеда и причината е в ненавременното откриване на болестта от лабораторните изследвания”, посочи пред Синор.бг Стойчо Колев, председател на разградското поделение на Българския ветеринарен съюз. Неслучайно тогава ветеринарни лекари от цялата страна се вдигнаха на протест срещу бездействието на агенцията по безопасността на храните.

Лекарите по места бяха сигурни в своята диагноза за наличие на туберкулоза, но след като техните съмнения бяха отхвърлени от лабораторните анализи на националния институт в София, проблемът не беше решен. Въпреки огромната опасност от разпространението на тази болест.

За разлика от синия език, който не е опасен за хората, при туберкулозата и бруцелозата заболяването се пренася през млякото или по кръвен път.

И това е азбучна истина, която се учи още в първите курсове на ветеринарния институт. Затова частно практикуващите бяха изумени от бездействието на държавните органи, които допуснаха туберкулозата да плъзне и по други стопанства в страната.

Странното е, че и досега няма наказан нито един висш чиновник от Българската агенция по безопасността на храните, въпреки че фермери и ветеринари по места могат поименно да назоват виновниците за липсата на отговорност по овладяване на смъртоносните огнища. Накрая го отнесе изпълнителният директор Пламен Моллов, но освен неговата оставка фермерите очакваха да бъдат санкционирани и по-нисши служители от ведомството, чиято основна задача е да координират контрола при поява на тежки епизоотии като посочените. Това обаче не се случи.

Вместо това днес същите тези чиновници подготвят поредните промени в закона за ветеринарната дейност, с които да прехвърлят отговорността изцяло на практикуващите по места и на самите фермери.

Същият закон, в който и сега съществуват солени глоби, не заработи за тях, а и никой не даде на прокуратурата случаите на неспазване с работата. Пробблемът просто беше заметен под масата.

С новите законови промени обаче глобите ще отнесат точно тези, чиято вина е най-малка и които са най-силно засегнати от евентуално избухване на нови болести. Защото рискът от заболяване сред ветеринарите по селата е най-голям.

Ако не знаете - при последния случай на бруцелоза по козите около Рилския манастир заболяха тежко и 40 души, от които трима ветеринари, а останалите са фермери. Бруцелозата има тежки последици върху здравето на хората, защото поразява системата за възпроизводство и ги прави инвалиди за цял живот, посочи д-р Колев.

Затова и професионалистите от съюза се противопоставят на желанията на администрацията с новите законови промени да прехвърли основната вина за разпространението на високо заразни болести на първата брънка от контролната система, каквато са ветеринарите по места..

„В Европа всеки ветеринар, който открие подобно заболяване, се награждава, а у нас само той ще носи отговорност, което е пълен абсурд”, коментира Стойчо Колев.

От името на колегите си той настоява да се преразгледат основните текстове, за да не се стига до линч за обикновените лекари.

Според Колев сегашното ръководство на агенцията по храните прави всичко възможно да преодолее проблемите, натрупани в системата. Но и сега някои чиновници от агенцията действат като шпиц команди при възникването на сигнал за смъртност при животните.

„На нас не ни трябват чиновници, които не помагат, а само раздават нареждания, защото от това не печелят нито животновъдите, нито ние, които сме най-близо до животните”, коментира още експертът.

Синор.бг отправи до агенцията за безопасността на храните въпроси, свързани с имунизацията на говедата срещу туберкулоза, която се забави и тази година. Очакваме отговорите още днес.

Тежки санкции тегнат над тандема животновъд-ветеринар
11631
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Честито!
На 14 декември поздравяваме ветеринарните лекари с професионалния им празник!
За профилактичната програма
С 19,3% се вдигат тарифите на ветеринарите през 2024 г.
В програмата са посочени приоритетните заразни болести и зоонози
Изменя се Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите
Управителен съвет ДФЗ
Ветеринарите получават 18 млн. лева за имунопрофилактиката
Фонд „Земеделие”
С 9,2 млн. лева се уверичава бюджетът за имунопрофилактика на стадата
БАБХ и БВС се споразумяха за Програмата за профилактика на болестите по животни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини