Познавате ли добре цариградското грозде? Този храст достига няколко метра в диаметър и около метър и половина височина. Годишно дава до 20 килограма плод. Познати са над 500 сорта, а оцветяването им е от бяло и жълто през зелено, розово и червено до почти черно. Цариградското грозде съдържа множество полезни вещества, в чийто състав има много витамини и минерали, затова има и целебни свойства.
Препоръчва се за добавка в храната на хора със заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб, при камъни в бъбреците. Плодовете му свалят отоците и извеждат тежките метали от организма. Ако се консумира редовно, нормализира кръвното налягане. Препоръчват го за профилактика на онкологични заболявания, рахит и скорбут, дори се смята за достоен лек за болест като туберкулозата.
Плодовете, дори и добре узрели, остават с тръпчив вкус и рядко се консумират пресни, най-често със захар. Ако обаче ще правите сладко, най-добре оберете плодовете малко преди окончателното им узряване, съветват от електронното издание „Стопанство”. Може да се направи и на компот, конфитюр, мармалад, желе и други лакомства, а в Европа го предлагат и като гарнитура към месни или рибни ястия.
Посадете два храста с цариградско грозде в градината и винаги ще имате под ръка целебни плодове, съветват от изданието.