Европейската комисия регистрира „Кайсерован врат Тракия” в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер, съобщиха от министерството на земеделието. Решението влиза в сила с публикуването на Регламента за изпълнение (ЕС) 2015/2257 в Официалния вестник на ЕС. Това e четвъртият български продукт, който получава защита като традиционно български по европейските схеми за качество.
Първите деликатеси, вписани в еврорегистрите, бяха „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска” и „Роле Трапезица“.
Заявлението за регистрация беше подадено в министерството на земеделието от сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти”.
Членовете на сдружението ще имат право да произвеждат „Кайсерован врат Тракия”, като трябва да спазват одобрената спецификация и обозначават продукта с европейското лого за ХТСХ, както и да използват означението „Храна с традиционно специфичен характер”.
Регламентът влиза в сила 20 дни след неговото публикуване.
Ако други производители желаят да произвеждат кайсерования врат Тракия, трябва да спазват продуктовата спецификация, припомнят от агроведомството. Те са длъжни също да преминат процедурата по чл. 47, ал. 2 от Наредба № 16 от 14.09.2007 г. за подготовка и представяне на искания до Европейската комисия относно земеделските продукти и храни със защитени географски означения и традиционно специфичен характер, за контрол за съответствие с продуктовата спецификация и поддържане на база данни на производителите и контролиращите лица.