Българската агенция по безопасност на храните започва извънредни проверки, които с наближаването на празниците Никулден, 8 декември, Коледа и Нова година, се провеждат по пазари и магазини. Инспекции вървят и в зимните курорти, които започват да се пълнят покрай ски сезона и туристическия поток. Целта на извънредните проверки е да се гарантира безопасността на храните, заяви Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните“ към агенцията. От 3 до 6 декември под контрол ще бъдат рибните сергии и магазини. Ще се проверяват водоеми за развъждане на жива риба, търговски обекти и обекти за производство на търговия на едро и дребно с храни и заведения обществено хранене.
Ще се изискват документи за произход, съпроводителни документи, срокове на годност и ще се следи за температурата на съхранение, посочи Кулински и подчерта, че целта на тези инспекции е ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, за да се предпази здравето на потребителите.
Отправен е призив към потребителите да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.
„Предвиждаме извънредни проверки на хотелските комплекси и заведенията за хранене преди и по време на студентския празник“, каза д-р Кулински. Той поясни, че ще се следи за произхода на храната, правилното съхранение, съпроводителни документи, срокове на годност и начина на предлагане.
Д-р Кулински отбеляза, че агенцията ще извършва и засилени проверки в зимните ни курорти, които ще започнат от 9 декември и ще продължат до края на сезона.
„Инспектори ще се срещнат с бизнеса в тези курорти, за да разяснят какви са били най-често срещаните нарушения през изминалата година и да вземат съответни мерки за да гарантираме безопасността на туристите по отношение на храненето“, каза още той.
По традиция по време на коледните и новогодишни празници инспекторите на БАБХ извършват извънредни проверки на обекти за търговия и предлагане на храна на територията на цялата страна.
Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни производители или търговци за злоупотреби.
Агенцията по безопасност на храните ще осигури и дежурни екипи, които ще извършват проверки по сигнали на потребители.
Сигнали могат да се подават по интернет или да използват горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.