14-04-2005 г. Отговорът на този въпрос е положителен. Истинският нектарен мед има голяма киселинна активност за разлика напр. от мановия мед и захарния сироп. Това са знаели и нашите прадеди, които необяснимо за времето и за тях самите защо, когато се налагало в бедствени за пчелите години да ги подхранват със захарен сироп, слагали в готовия захарен сироп и по една “щипка” лимонтозу. Те вероятно също са забелязали, че при добавяне през пролетта на киселина в сиропа влияе благотворно на подхранваните пчелни семейства, пчелите летят активно, работят енергично и отглеждат повече пило. Такова подхранване е особено важно да се прави рано през пролетта преди цъфтежа на овощните дървета. За пчелни семейства с малко хранителни запаси мед (под 4-5 кг) това е наложително. Захарният сироп се прави с разчет 1 кг захар с 1 кг вода. В този сироп (на всеки килограм захар) се добавя около 3 г оцетна, лимонена или оксалова киселина, които е добре да се разтворят предварително в малко вода и да се сипят в охладения сироп. След добавяне на киселината сиропът да се разбърка добре. Това се прави преди даване на сиропа на пчелите. За целта може да се използва и екстракт от растения напр. киселец. На 8-10 литра вода се слага около 2 кг киселец и се сварява. Отварата се прецежда и се добавя необходимото количество захар. Независимо как е подкиселен захарния сироп се дава средно по 0,5 л на пчелно семейство. При силните семейства количеството може да се увеличи до 0.700-0.800 л., а при слабите да се намали на 0.250-0.400 л. Добри резултати осигурява поне трикратно подхранване с интервали от 3 дни. Добавянето на киселина към захарния сироп играе и друга важна роля. То задържа в значителна степен проявлението на аскосфероза (варовито пило).



