Начало » Новини » Коментари
16.11.2015 г.

Фермери организират голямо млечно турне из страната

За първи път

Sinor.bg

Първото по рода си млечно турне из страната ще започне на 17 ноември и се организира по инициатива на животновъдите, чиято цел е да преборят проблемите в сектора, възникнали с отпадането на млечните квоти и спада в цените след руското ембарго. По инициатива на Националния съюз на говедовъдите в България и с подкрепата на Националната служба за съвети в земеделието и Института по аграрна икономика за утре в Пловдив е насрочен официалният старт на голямото млечно турне, което ще премине под наслов „Да спасим българското мляко“.

От 17 ноември до 8 декември в осем градове на страната ще се организират семинари, където ще бъдат разисквани теми, свързани със състояние на млечното животновъдство и възможности за ефективното му подпомагане.

В дневния ред на първата среща в Пловдив са предвидени лекция за "Българското млечно животновъдство след отпадането на квотите" от доц. д-р  Божидар Иванов, Институт по аграрна икономика, "Ролята на говедовъдните организации за развитие на млечния сектор", изнесена от Михаил Михайлов, изп. директор на съюза на говедовъдите, "Организация на производители в говедовъдството-възможно ли е това?", изнесена от Рангел Матански, управител на организация на производителите и "Възможности за подпомагане на млечното животновъдство по национални и европейски схеми", изнесена от експерти от службата за съвети в земеделието.

Защо се прави млечното турне?

Преди няколко години, събирайки се да обсъждаме проблемите в говедовъдството, говорехме общо за себестойност на продукцията, за разходите и приходите и други важни теми, свързани с развитието на една ферма, посочва Михайлов. За целта животновъдите са потърсили помощта на Института по аграрна икономика и Института по пазарна икономика, които са направили изследвания по отношение икономиката в говедовъдството. 

Резултатите от изследванията са били презентирани преди две години, като още тогава учените са предвидили срива в изкупните цени на суровото краве мляко до 40-50 ст., поскъпването на фуражите, енергията и данъците.

"По онова време никой не обърна внимание на това, защото тогава се получаваха по 70-80ст за литър мляко. Всъщност анализаторите предрекоха кризата, която неминуемо щеше да дойде и без руското ембарго", коментира още Михайлов.

В крайна сметка 90% от казаното в докладите се сбъдна. Ето защо ние отново се обърнахме към тези институти и те актуализираха своите изследвания. В сегашните дискусии експертите се очаква да представят сегашната ситуация на пазара в Европа и България, както и прогнозите до 2020г. Ще бъдат запознати и със себестойността на произведения литър мляко, един показател, който през последните месеца стана най-модерното изследване.

Докладът за себестойността на кравето мляко във Франция е написан върху 38 страници. Такива задълбочени доклади вече имат и Италия, Франция, Ирландия и др. държави.

България също трябва да има такъв доклад, който вероятно ще бъде изготвен след приключване на турнето

За целта ще се обърнем към МЗХ да се изготви по най-бързия начин, посочи браншовикът.

По време на семинара говедовъдите ще бъдат запознати и с начина за създаване на говедовъдни организации. Ще бъде показана работеща организация на производителите, за да са наясно с процедурите и ползите от тези обединения за фермерите.

Специалистите от НССЗ ще посочат и схемите за финансиране, от които могат да се възползват фермерите.

Със своите изказвания и предложения ще подскажат какъв анализ да възложим на институтите и ползотворно да използват резултатите. Определено смятаме, че всеки фермер може да отдели няколко часа и участва в тези семинари защото ще получи информация за настоящото състояние в сектор мляко и прецени какво трябва да прави не само за да оцелее а и да върви напред.

График за съвместни инфо срещи-семинари на НССЗ и НСГБ

Състояние на млечното животновъдство и възможности за подпомагане - Пловдив, 17.11.2015 -  Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ) и Институт по аграрна икономика - София (ССА)

Състояние на млечното животновъдство и възможности за подпомагане - Ст. Загор, 18.11.2015 - Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ) и Институт по аграрна икономика - София (ССА)

Състояние на млечното животновъдство и възможности за подпомагане - Плевен,19.11.2015 - Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ) и Институт по аграрна икономика - София (ССА)

Състояние на млечното животновъдство и възможности за подпомагане - Русе, 25.11.2015 - Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ) и Институт по аграрна икономика - София (ССА)

Състояние на млечното животновъдство и възможности за подпомагане -Добрич, 27.11.2015 - Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ) и Институт по аграрна икономика - София (ССА)

Състояние на млечното животновъдство и възможности за подпомагане - Сливен, 2.12.2015 - Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ) и Институт по аграрна икономика - София (ССА)

Състояние на млечното животновъдство и възможности за подпомагане - Търговище, 4.12.2015 - Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ) и Институт по аграрна икономика - София (ССА)

Състояние на млечното животновъдство и възможности за подпомагане - Враца, 8.12.2015 -Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ) и Институт по аграрна икономика - София (ССА).

Фермери организират голямо млечно турне из страната
10692
 

Последни материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
Свързани материали
Виж
Становище на Панайот Тодоров, съпредседател на Съюза на говедовъдите в България
Фермери: Пазете се от лъжливите пророци в агросектора
Последици
С отпадането на квотите на Балканите се отчита пик във вноса на мляко
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини