Начало » Пазари » Маслодайни култури
15.11.2015 г.

Средните цени на рафинирано слънчогледово олио за страната на едро и на дребно в големите супермаркети бележат леко повишение

През анализирания период (4 – 11 ноември 2015 г.) средните цени на рафинирано слънчогледово олио за страната на едро и на дребно в големите супермаркети бележат леко повишение спрямо нивата от предходната седмица, докато тази на дребно в по-малките магазини остава непроменена, коментират в анализ експерти на МЗХ.

Предлагането на слънчогледово олио на тържищата е в широкия ценови диапазон от 2,00 лв./литър (Хасково) до 2,65 лв./литър (Бургас). В преобладаваща част от областите се наблюдават разнопосочни седмични ценови отклонения, в границите от -3,2% (Силистра) до +3,9% (Бургас). В резултат, средната цена на едро на олиото за страната се повишава с 0,5% на седмична база, до 2,20 лв./литър.

Средната за страната цена на дребно на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,54 лв./литър, с 0,8% по-висока спрямо предходния седмичен период. По области, цените на продукта в големите супермаркети са в интервала от 2,30 лв./литър (Пазарджик) до 2,69 лв./литър (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В седем области се наблюдава седмично повишение на стойностите от 0,8 до 6,3% (Русе). Единствено в Шумен е отчетено поевтиняване на продукта - с 1,9%.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на олиото за страната остава 2,62 лв./литър. Стойностите варират от 2,40 лв./литър в Смолян до 2,75 лв./литър в Габрово и Плевен. Ценови отклонения на седмична база се наблюдават само в две области – понижение с 2,7% в София и с 0,7% в Хасково.

През изминалата седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,08 лв./литър по-ниски от тези в по-малките търговски обекти, като разликата достига до 0,25 лв./литър в Пазарджик. В три области цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в големите супермаркети с до 0,19 лв./литър (Варна).

Средно за страната, през наблюдавания период цените на дребно на олиото в големите търговски вериги са с 0,34 лв./литър по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,42 лв./литър. Най–голям марж между цените на едро и на дребно на продукта се наблюдава за ГТВ в Плевен (0,64 лв./литър), а за ДТО – в Плевен и Хасково (0,70 лв./литър). 

Средните цени на рафинирано слънчогледово олио за страната на едро и на дребно в големите супермаркети бележат леко повишение
7246
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Цени на дребно и едро на олио
Цени на олиото по тържищата в страната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини