Начало » Пазари » Маслодайни култури
07.11.2015 г.

Цени на олиото по тържищата в страната

Предлагането на слънчогледово олио на тържищата в страната е в ценовия диапазон от 2,04 лв./литър (Хасково) до 2,55 лв./литър (Бургас). В девет области се отчита седмично поевтиняване на продукта с между 0,9% и 8,9%, най-значително в Русе, а в други шест – поскъпване от 1,6% до 9,7% (Хасково). В резултат, средната цена на едро на олиото за страната се понижава с 0,9% спрямо предходната седмица, до 2,19 лв./литър.

При търговията на дребно с рафинирано олио средните ценови стойности за страната и в двата типа наблюдавани търговски обекти намаляват с по 0,4% на седмична база, до 2,52 лв./литър за големите търговски вериги (ГТВ) и 2,62 лв./литър за другите търговски обекти (ДТО).

Предлагането на продукта в големите супермаркети е в ценовите граници от 2,30 лв./литър (Пазарджик) до 2,69 лв./литър (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В седем области се наблюдава седмично понижение на стойностите с между 0,8 – 5,9% (Разград и Русе). Същевременно, в областите Шумен, Варна, Враца и Монтана олиото поскъпва в рамките на 2 - 3,2%.

В по-малките магазини цените на дребно на олиото са в диапазона от 2,40 лв./литър (Смолян) до 2,75 лв./литър (Габрово и Плевен). В сравнение с предходния седмичен период, в четири области се отчита понижение на ценовите стойности с между 0,4% и 2,5%, а единствено в Добрич – повишение, с 0,8%.

През изминалата седмица най–голям марж между цените на едро и на дребно на олиото се наблюдава за големите супермаркети в Плевен - 0,59 лв./литър, а за ДТО в Хасково - 0,68 лв./литър. В областите Добрич и Бургас средните цени на дребно на продукта в ГТВ са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,05 лв./литър 0,08 лв./литър.

Цените на слънчогледовото олио в ГТВ са средно с 0,10 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика достига до 0,29 лв./литър в Разград. В областите Благоевград и Варна цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ с до 0,09 лв./литър.

Цени на олиото по тържищата в страната
7439
 

Последни материали
Виж
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Свързани материали
Виж
Цени на дребно и едро на олио
Средните цени на рафинирано слънчогледово олио за страната на едро и на дребно в големите супермаркети бележат леко повишение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини