Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
11.10.2015 г.

Голям е интересът към роторните комбайни на Ростселмаш

Пламен Алексиев, отговаря за продажбите на Агро Скай за Северозападна България:

Фирма „Агро скай” е на пазара от 2012 г., като за този кратък период доби изключителна популярност с предлаганите комбайни и трактори от марките Бюлер-Версатайл и Ростселмаш. Фирмата е част от голяма холдингова стуктура, добре позната повече от 20 години на българския пазар.

На есенното изложение БАТА АГРО компанията се представи с широка гама от търгуваните машини. Пред Farmer.bg търговският представител за Северозападна България Пламен Алексиев разказа за особеностите на пазара, които тази година са белязани от сериозен спад в продажбите при всички производители и вносители на селскостопанска техника.

Г-н Алексиев, с каква техника изненадахте производителите на есенното изложение БАТА АГРО?

Като официални представители на Ростселмаш (Rostselmash и Versatile), тази есен се представяме с богата гама от комбайните на руската компрания Rostselmash и трактори във високата гама от 220 до 550 конски сили. И двата предлагани комбайни Across и Vector имат американски двигатели Cummins, доказали своята висока надеждност. Машините са изключително производители и се търсят от фермерите.

Ако трябва да навляза в технически подробности, голямото предимство на руските комбайни е, че разполагат с най-големия вършачен барабан с диаметър 800 милиметра от всички комбайни, които се предлагат в страната.

Това е голям плюс, защото осигурява по-голям въртящ момент, оттам и по-висока производителност в прибирането на зърното.

Стандартно сме екипирали комбайните с компресори, които позволяват при работа на полето а се продухват филтрите, а не при авария да се търси специално агрегат за тази цел.

Когато годината е по-влажна или при жътвата има повече зеленина в посевите, тогава вършачният апарат не позволява комбайнът да се задръства. Фермерите знаят, че в подобни случаи задължително се спира работа, за да се почисти, докато при нашите машини това не се случва.

И двата комбайни са с приемни битери (прибиращи се палци), което дава възможност на масата, която влиза в наклонената камера, да се разпределя равномерно и оттам – да не се задръства.

При другия комбайн Across има вибрационна система в бункера, така че ако житото, което се събира, е по-влажно, от вибрацията то може да се отдели и да се разтовари докрай, което също означава бързина в работата.

Комбайнът има и така нареченият Jam-контрол, който позволява при задръствания движещият барабан с едно натискане да освободи контрата, изчиства това задръстване и продължава работа, без комбайнът да спира движението си.

Предлагаме и роторен комбайн от висок клас. Двигателят е Cummins с 490 конски сили.Той е единственият комбайн с въртяща се контра, която е изцяло руски патент.

Контрата на този комбайн не е неподвижна, а се върти с 8 оборота в посока, обратна на движението на самия ротор, което позволява по-добро овършаване. Само за сравнение - при фиксираната контра движеинето става само под 130 градуса и води до по-бързо износване на контрата. Докато при въртящата се контра това е избегнато, в резултат на което машината постига висока производителност.

Какво е търсенето на тази машина?

Интересът е изключително голям. Въпреки че отскоро е на пазара, имаме клиент дори във Видинско, където продажбите от началото на тази година доста се свиха. Клиентът ни е изключително доволен от комбайна и затова очакваме след изложението тези продажби да се засилят.

Как върви пазарът в Северна България през тази година?

За съжаление кризата след миналогодишните наводнения и сегашната суша си казаха думата и продажбите спаднаха доста. Заради дъждовете до пролетта на тази година имаше много ниви с необран слънчоглед от миналата есен. Дори през март машините не можеха да влязат в полето, затова и на много места сеитбата на пролетниците критично закъсня.  

Ще дам един примерн със село Войводина, което се намира между Видин и Монтана. Докато миналата година там ожънаха 5 600 дка с пшеница, тази година се обработихе едва 200 дка.

Имате ли очаквания за раздвижване на продажбите до края на годината?

За всички колеги в бранша годината върви назад. Очаквахве с еврофинансирането нещата да се подобрят, но реално и по мярка 4,1 на новата програма, и по 121 мярка от старата одобряването на проектите ще бъдат одобрявани до края на годината, така че покупката на техника би се реализирала едва през 2016 догодина.

При ниските доходи, особено в Северозападна България, хората не биха могли да инвестират в машини със собствени средства, защото няма как да ги изплащат.

Смениха се  и приоритетите на субсидиране по новата програма, така че един зърнопроизводител, който е над 40 години, трудно би могъл да спечели с проеккт за техника.

Докато миналата година по това време в този регион продадохме десетина руски комбайни и 5-6 Дойц фар (DEUTZ-FAHR), тази година на практика програмите закъсняха.

В Северозападна България диспропорциите са големи –или има фермери с по 200-300 хиляди декара, или с по 500 декара. Големите производители имат техника и тези програми почти не ги засягат.

На практика средното стопанство отсъства. А точно малките фермери, които имат проблем с финансирането, се нуждаят най-много от нова техника. Хората, които гледат по 1 000-1 200 дка, просто нямат шанс да получат евросубсидии.

Какви са вашите предложения за малките стопанства?

Нашият комбайн Vector, който е 220 конски сили и е приемлив за подобни терени, струва 190 хиляди лева. Цената е конкурентна, но за един фермер това е крупна сума, защото хората плащат и ренти за земята, която трядно покриват с ниските цени на зърното. И когато годината е лоша, ти не можеш да намериш допълнителен ресурс за подобна инвестиция.

Към коя техника има най-голям интерес?

Тази година за първи път на БАТА АГРО представиме индийските трактори Solis, които са в малката гама от 26 до 90 конски сили. По тях няма електроника, механични са, което е улеснение в управлението.

За модерната техника операторът трябва да е обучен, докато на българските производители точно това им е необходимо.

Как вървят ценово?

Като цени също са изключително достъпни точно за земеделците, които гледат под хиляда декара. Ефективни са също за овощарство и лозарство, където по новите програми ще се отпускат повече средства.

Според сметките на родните фермери машината, която те биха могли да си позволят, трябва да струват около 1 000- 1200- 1 300 лева за една конска сила. При индийските трактори цената е двойно по-ниска - 500 лева за конска сила.

Това е дори е под цената на беларусите.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Голям е интересът към роторните комбайни на Ростселмаш
12881
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приемът на проекти започна на 16 октомври, изчакайте нормативните промени!
С парите от ЕС лозарите няма как да купуват комбайни
Актуална статистика на министерството на земеделието
Пазарът на земеделска техника удари невероятен ръст през 2021 г.
Регистрираната техника
Пазарът на трактори за полугодието изпревари рязко темповете от миналата година
Регистрираната нова техника
Кризата през 2020 г. удари най-силно пазара на трактори
Официални данни на министерството на земеделието
Въпреки кризата фермерите държат на инвестициите в комбайни
Регистрацията на нова техника
Борбата с климата ограничи инвестициите в трактори и комбайни през 2019 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини