Начало » Важно за фермера » Гори и екология
07.10.2015 г.

Нови дърводобивни машини JOHN DEERE в българската гора

В средата на юни Мегатрон ЕАД, официалният дилър на John Deere Forestry, достави Гораинвест АД нов форуърдър (горски влекач с кран) John Deere 1510E IT4 с товарен капацитет до 23 - 25 куб. м. Събитието бе отбелязано тържествено с презентация на технологията от Мегатрон и Гораинвест, тържествен обяд и демонстрация на машината до входа на гр. Русе край р. Дунав. На форума присъстваха много представители на държавни горски предприятия, горски стопанства, дърводобивни компании и други държавни институции. Гостите бяха приветствани лично от г-н Валентин Новаков, изпълнителен директор на Гораинвест АД и Димитър Димитров, директор направление строителна, горска и индустриална техника на Мегатрон ЕАД. Сред официалните гости на събитието бяха и Anders Stromgren, генерален директор продажби Европа и Martin Schneider, регионален мениджър продажби Източна Европа John Deere Forestry OY, Финландия. Г-н Антон Димитров, продуктов мениджър горска техника в Мегатрон, представи технологията на дърводобив и мониторинг в кратка презентация, като представи продуктовото портфолио на компанията пред форума. Освен технологиите за професионален дърводобив, Мегатрон доставя и сервизира машини за средни и малки горски стопанства и дърводобивни фирми от реномирани световни производители, като лебедки, горски ремаркета с кран и въжени линии с марката Krpan, оборудвани трактори John Deere за горска употреба, дробилки на дървесина - индустриални на холандската фирма Dutch Dragon и професионални на финландската фирма Farmi и др.

Допълнение на богатата гама от продукти направи и г-н Емил Трифонов, регионален мениджър продажби, като представи мини и телескопичните товарачи Bobcat с многобройните работни устройства за горската промишленост, претоварни машини и багери с режещи глави за трупи Doosan. На събитието г-н Новаков обяви че освен доставената и работеща машина, в процес на доставка са и втора такава машина, както и нов харвестър John Deere 1270iT4.

Гораинвест АД е една от големите дърводобивни компании в Северна България, като през последните години добива основно дървесина от тополи. Гораинвест е единствената българска компания, напълно затворила цикъла на производство от добива на дървесина до производството на готови продукти и подготовка на сечищата за засаждането на нова дървесина. Към настоящият момент е и единствената българска компания, която въвежда технологията на професионалният механизиран дърводобив. Компанията произвежда голямо разнообразие елементи за мебелната промишленост, греди за покривни конструкции, профили за дограма, както и изделия от сурова дървесина - палета и амбалажни греди и дъски, както за местния пазар, така и за износ. Компанията е основана през далечната 1998 година и днес е една от водещите в горско - промишления бранш. Фирмената политика следва няколко основни направления - да предоставя висококачествена продукция, като гарантира регулярни целогодишни доставки на своите клиенти. Именно поради този факт от ръководството на компанията взимат стратегическото решение да инвестират в професионална дърводобивна техника, която да осигури постоянен целогодишен поток на суровина за фабриките си. С доставката на тези машини дърводобива в България прави голяма крачка напред. Освен оптимизацията на работата и високата производителност, тази технология щади околната среда, оставя минимални следи върху почвата и безопастността е на най-високо ниво.

Сред най-ключовите предимства, обуславящи инвестицията, е изключителната проходимост на машината при тежък терен. Ширината от 710 мм на гумите на новия форуърдър John Deere 1510E IT4 и специализираното му хидростатично задвижване за горски терени с пълноприводна колесна формула 8х8 решава проблемите с лошото състояние на пътищата или липсата на такива. Не на последно място голяма роля за проходимостта и маневреността на специализирания горски влекач има неговата съчленена рама с наклоняване до 15 градуса по трите пространствени оси. Машината бе тествана в най-тежките условия веднага след доставката й, което оправда очакванията на клиента.

Ръководството на дружеството взема решението да инвестира в новата машина, която да замени част от остарялата техника, и в същото време да оптимизира броя на персонала, предвид системната за България липса на достатъчно квалифицирани и отговорни оператори и водачи на транспортни средства. По изчисления на клиента един нов форуърдър като John Deere 1510E IT4 може да замени 2-3 стари машини. Машината, която има товарен капацитет от 15 тона, има нужда от един оператор, който товари, извозва и ако е необходимо разтоварва дървесината. Освен това John Deere 1510E IT4 изглежда като най-правилното решение с цел преодоляване на многобройните проблеми по поддръжката и високия разходи на гориво на старата техника, както и за минимизиране броя на персонала на сечището.

Тази машина е първата в Източна Европа, оборудвана с най-новата система на производителя за интелигентно управление на стрелата Inteligent Boom Control (IBC) - опция. Тази система значително увеличава производителността и ефективността на горските транспортьори, като същевременно осигурява възможно най-добрата икономия на гориво и дълъг живот на стрелата. IBC дава възможност да се оперира точно, бързо и лесно със стрелата, като операторът сега контролира върха й директно, вместо да управлява всяко от звената ръчно. С елиминиране на ненужните допълнителни движения, системата увеличава издръжливостта на конструкцията на стрелата и хидравличните цилиндри. Тези функции значително подобряват скоростта на работа на оператора, което води до по-висока обща производителност и по-ниски разходи.

Освен това технологията на управление на IBC е бърза и лесна за научване, което намалява времето за обучение на операторите и води до по-голяма производителност. Разбира се, обучението само по-себе си е много важен елемент от процеса на постигане на така желаната висока производителност, тъй като технологията на горските машини е значително по-сложна и без обучение няма как да се управляват.

За целта операторите на новия форуърдър John Deere 1510E IT4 преминават обучение в тренировъчния център на John Deere Forestry в Румъния. Има теоретична и практическа част като практическата се провежда първо на тренажор, а след това на истинска машина. На тренировъчния полигон начинаещите оператори могат да отработят в реална среда всички основни движения по товаренето, разтоварването и придвижването с машината. Втората фаза на обучение се провежда при пристигането на новия форуърдър John Deere 1510E IT4 на сечището, където инструктор от Финландия обучава операторите за работа с конкретната машина.

Освен удобството на оператора, от John Deere влагат десетилетията опит в мениджмънта на селскостопанския бизнес, като въвеждат и адаптират системата за дистанционен контрол и мониторинг Timber Office TM в машините. Системата позволява на мениджмънта на компанията дистанционното наблюдение на работата в реално време, производителността на операторите и количеството на превозения и добит материал. Това позволява много по-добрата организация на логистиката, особено когато се говори за затворен цикъл на производство.

И нещо много интересно. По желание на клиента Мегатрон доставя машината с допълнителни стоманени вериги за монтаж върху колелата (Track-Over-Tires). Благодарение на тях машината може да „гази“ дори и в най-дълбоката кал или да се катери по много стръмен наклон, като се придвижва под пълен товар напълно безпроблемно.

Нови дърводобивни машини JOHN DEERE в българската гора
17362
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Системата See and Spray на John Deere открива и унищожава ефективно плевелите
John Deere преустановява доставките за Русия и Беларус
Стрелбата на окупаторите е повредила поне 6 силоза със зърно
Руснаци откараха в Чечения задигнати в Украйна машини на John Deere за 1 милион евро
Компанията е първа по ръст в индустриалния индекс от началото на годината
Цената на акциите на John Deere стигна рекордно високо ниво
JOHN DEERE РАЗШИРЯВА ПАРТНЬОРСТВОТО СИ С KRAMP В ЕВРОПА
Работете интелигентно, свършете повече
Представяме изцяло нова серия трактори 6R на John Deere
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини