Начало » Новини » Страната
02.10.2015 г.

Открива се ловният сезон на местен дребен дивеч и дива свиня

От утре, 3 октомври, ловците ще могат да ловуват на местен дребен дивеч, както и групово на дива свиня. Съгласно Закона за лова и опазване на дивеча (ЗЛОД) този вид лов се открива първата събота на октомври и продължава до втората неделя на месец януари в свободни територии, а в оградени площи  - до последния ден на февруари 2016 г.

Групово и индивидуално ловуване на дребен местен дивеч се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч - след 1 януари и в сряда. Груповото ловуване се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) напомня, че ловното оръжие е лично и не се предоставя на никой, дори на правоспособни ловци. При използване на гладкостенно /гладкоцевно/ оръжие по време на групов лов на дива свиня се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм. Разрешена е употребата само на боеприпаси тип „куршум“.

Задължителен е инструктажът преди лов. Преди започване на ловния излет ръководителят на лова проверява наличието на ловен билет, членска карта и документа за носене на ловно оръжие и попълва разрешително за лов, посочват от ИАГ. На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч. Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов.

От 8 август 2015 г. до момента са проверени общо 2 134 ловни дружини, 867 превозни средства, 8 212 ловци и 318 други физически лица. Констатирани са 39 нарушения и са съставени 20 акта по Закона на лова и опазване на дивеча. За този период са простреляни двама ловци без опасност за живота. Установените нарушения, са свързани с  неразрешена употреба на алкохол, с неносене на сигнално облекло, за ловуване с незаверен билет и карта, ловуване без билет, ловуване в забранена територия, и за отстрелян неразрешен за лов дивеч. Конфискувани са 21 броя звуковъзпроизвеждащи средства за лов на пъдпъдък.

Проверките на служители на ИАГ съвместно с представители на МВР продължават. Следи се строго за спазване на Закона за лова и опазване на дивеча и Правилника за неговото прилагане.

Открива се ловният сезон на местен дребен дивеч и дива свиня
14014
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
При свинефермите спадът достига 13 на сто
Животновъдните ферми в Германия са намалели с 4 на сто за 3 години
За риболов без валиден билет и с прекомерен и незаписан улов за деня
Двама бракониери отнесоха 3 акта за нарушения в Пазарджишко
Предстои „Ден на кариерата в Аграрен университет- Пловдив“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини