Начало » Пазари » Животинска продукция
21.09.2015 г.

Мексикански учени откриха начин за по-добро запазване на полезните вещества при пастьоризиране

Наука

sxc.hu

Изследователи от мексиканския Национален свободен университет са открили начин за запазване на полезните вещества и хранителните свойства на сокове и хранителни добавки при пастьоризиране с помощта на полимерен биоразградим наноматериал, става ясно от тяхна публикация в електронното издание Investigacion y Desarrollo. Наноматериалът покрива полезните вещества, защитава ги от температурното въздействие и ги запазва през целия период, в който са годни за употреба.

Учените са извършили изпитания на материала върху сокове от портокал, ягода и пъпеш при пастьоризиране с температури между 70 и 90 градуса по Целзий, опитвайки се да запазят бета-каротина – пигмент, съдържащ се в листата на растенията, както и в някои плодове и зеленчуци, който действа и като антиоксидант. Опитите показали, че благодарение на наноматериала загубите на бета-каротин при пастьоризирането са паднали до 30%, докато обикновено те достигат 50%-60%.

Биоразградимият материал представлява капсула с диаметър под 500 нанометра. При разлагането си, например в процеса на храносмилане, веществото се преобразува в млечна киселина, а впоследствие се извежда от организма чрез бъбреците. Изследователите изтъкват, че поради това защитените от наноматериала продукти нямат нужда от специално обозначаване.

Освен това използването на наноматериали ще намали количествата консерванти, добавяни в продуктите за удължаване на срока на годност на соковете.

Разработката на използваното вещество е започнала през 2007 г., а в момента очаква издаването на патент.

Мексикански учени откриха начин за по-добро запазване на полезните вещества при пастьоризиране
7989
 

Последни материали
Виж
Бюджетът от над 70 млн. лв. за 2024 г. ще бъде разпределен между над 8000 тютюнопроизводители
Съветът по тютюна гласува ставките по преходната национална помощ
Зърнената мафия в Украйна изнудва при издаване на фитосанитарни сертификати*
Министерство на иновациите и растежа
Начало на информационната кампания за иновации в малките и средни предприятия
Турският президент Реджеп Ердоган се обяви за възобновяване на „зърнената сделка“
Министърът на енергетика Жечо Станков
Приоритет на държавата са инвестициите в солари за домакинствата
Българска роза отчете ръст на продажбите на гюлово масло
Свързани материали
Виж
За 3 месеца бе преодоляно изоставането от началото на годината
Доставките на мляко във Великобритания нараснаха през ноември
Само Китай е изключение от тенденцията заради нарасналото производство
Силното търсене на масло в света вдигна изкупните цени на суровото мляко
Окрупняването в бранша продължава, стимулирайки ръста на ефективността
Свиването в млечния сектор на Великобритания се забавя през годината
Подробности за сделката се очакват в началото на 2025 година
Нидерландски млечен кооператив се слива с по-малък белгийски конкурент
Цените на млякото са намалели в 16 държави от ЕС през 2024 г.
Динамика на цените на селскостопанските продукти през 2024 г. в ЕС
Партньорства
„Ел Би Булгарикум“ сключва минимум едногодишни договори – и с малки, и с големи ферми
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини