Начало » Пазари » Животинска продукция

Мексикански учени откриха начин за по-добро запазване на полезните вещества при пастьоризиране

Наука
Синор.БГ / 21.09.2015 г.

sxc.hu

Изследователи от мексиканския Национален свободен университет са открили начин за запазване на полезните вещества и хранителните свойства на сокове и хранителни добавки при пастьоризиране с помощта на полимерен биоразградим наноматериал, става ясно от тяхна публикация в електронното издание Investigacion y Desarrollo. Наноматериалът покрива полезните вещества, защитава ги от температурното въздействие и ги запазва през целия период, в който са годни за употреба.

Учените са извършили изпитания на материала върху сокове от портокал, ягода и пъпеш при пастьоризиране с температури между 70 и 90 градуса по Целзий, опитвайки се да запазят бета-каротина – пигмент, съдържащ се в листата на растенията, както и в някои плодове и зеленчуци, който действа и като антиоксидант. Опитите показали, че благодарение на наноматериала загубите на бета-каротин при пастьоризирането са паднали до 30%, докато обикновено те достигат 50%-60%.

Биоразградимият материал представлява капсула с диаметър под 500 нанометра. При разлагането си, например в процеса на храносмилане, веществото се преобразува в млечна киселина, а впоследствие се извежда от организма чрез бъбреците. Изследователите изтъкват, че поради това защитените от наноматериала продукти нямат нужда от специално обозначаване.

Освен това използването на наноматериали ще намали количествата консерванти, добавяни в продуктите за удължаване на срока на годност на соковете.

Разработката на използваното вещество е започнала през 2007 г., а в момента очаква издаването на патент.

Мексикански учени откриха начин за по-добро запазване на полезните вещества при пастьоризиране
8471
 

Последни материали
Виж
Усилено напредва и прибирането на реколтите от соя и захарно цвекло
В Украйна ожънаха 90 на сто от слънчогледа и едва половината царевица
Закупени са 50 000 тона с доставка между 15 януари и 15 февруари
И хлебната пшеница от САЩ поскъпна на търга за внос в Южна Корея
Доклад на Синор.БГ
Седмицата: Звънците на Дядо Коледа ли чуват земеделците или ударите на барабан?
В зависимост от заявения интерес на ползвателите на вода за напояване
Тахов обеща рехабилитация на напоителни системи и в Кюстендилско
С участието на производители от 5 области в югоизточна България
В Ямбол се проведе поредното фермерско-занаятчийско изложение
Светът преживява 11-те най-горещи години в историята: нов рекорд за глобалното затопляне
Свързани материали
Виж
Индексът на цените на зърнените култури на ФАО е спаднал с 0,6% спрямо август
По ПРСР 2014-2020 и мярката за инвестиции в земеделски стопанства
Над 300 милиона лева безвъзмездна помощ са разплатени в млечния сектор
С молитва за хубаво време стартира Шестия национален събор „Млечният път на България през вековете“ в Луковит
Млечният път през вековете
Луковит се подготвя за събор на фермери и техните млечни продукти
Българското мляко намалява, вносът расте
Румъния внася у нас повече мляко и млечни продукти, отколкото е целия български износ
Държавна комисия по стоковите борси и тържищата
Есен 2025: Гроздето поевтинява, но месото и млечните продукти поскъпват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини