Начало » Пазари » Животинска продукция
21.09.2015 г.

Мексикански учени откриха начин за по-добро запазване на полезните вещества при пастьоризиране

Наука

sxc.hu

Изследователи от мексиканския Национален свободен университет са открили начин за запазване на полезните вещества и хранителните свойства на сокове и хранителни добавки при пастьоризиране с помощта на полимерен биоразградим наноматериал, става ясно от тяхна публикация в електронното издание Investigacion y Desarrollo. Наноматериалът покрива полезните вещества, защитава ги от температурното въздействие и ги запазва през целия период, в който са годни за употреба.

Учените са извършили изпитания на материала върху сокове от портокал, ягода и пъпеш при пастьоризиране с температури между 70 и 90 градуса по Целзий, опитвайки се да запазят бета-каротина – пигмент, съдържащ се в листата на растенията, както и в някои плодове и зеленчуци, който действа и като антиоксидант. Опитите показали, че благодарение на наноматериала загубите на бета-каротин при пастьоризирането са паднали до 30%, докато обикновено те достигат 50%-60%.

Биоразградимият материал представлява капсула с диаметър под 500 нанометра. При разлагането си, например в процеса на храносмилане, веществото се преобразува в млечна киселина, а впоследствие се извежда от организма чрез бъбреците. Изследователите изтъкват, че поради това защитените от наноматериала продукти нямат нужда от специално обозначаване.

Освен това използването на наноматериали ще намали количествата консерванти, добавяни в продуктите за удължаване на срока на годност на соковете.

Разработката на използваното вещество е започнала през 2007 г., а в момента очаква издаването на патент.

Мексикански учени откриха начин за по-добро запазване на полезните вещества при пастьоризиране
7898
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Свързани материали
Виж
Пътешестваме из дебрите на какаото, шоколада, кафето
Тази събота софиянци могат да се насладят на кулинарията в Интер Експо Център
Изложенията в Интер експо център - София
Хранителната индустрия осигурява над 1,6 милиарда лева добавена стойност
При биологичното увеличението от 1 ноември е с 1,78 пенса
Arla повиши изкупната цена на млякото във Великобритания с 2,66 пенса за литър
Билетите за посещение са налични онлайн
Над 500 изложители от хранително-вкусовия сектор се събират в Интер Експо Център от 13 ноември
Предстоящо
Пето издание на Националния събор „Млечният път на България през вековете“
Означения
И „Ел Би Булгарикум“ влиза в регистъра на защитеното наименование „Българско кисело мляко“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини