Начало » Пазари » Животинска продукция
21.09.2015 г.

Мексикански учени откриха начин за по-добро запазване на полезните вещества при пастьоризиране

Наука

sxc.hu

Изследователи от мексиканския Национален свободен университет са открили начин за запазване на полезните вещества и хранителните свойства на сокове и хранителни добавки при пастьоризиране с помощта на полимерен биоразградим наноматериал, става ясно от тяхна публикация в електронното издание Investigacion y Desarrollo. Наноматериалът покрива полезните вещества, защитава ги от температурното въздействие и ги запазва през целия период, в който са годни за употреба.

Учените са извършили изпитания на материала върху сокове от портокал, ягода и пъпеш при пастьоризиране с температури между 70 и 90 градуса по Целзий, опитвайки се да запазят бета-каротина – пигмент, съдържащ се в листата на растенията, както и в някои плодове и зеленчуци, който действа и като антиоксидант. Опитите показали, че благодарение на наноматериала загубите на бета-каротин при пастьоризирането са паднали до 30%, докато обикновено те достигат 50%-60%.

Биоразградимият материал представлява капсула с диаметър под 500 нанометра. При разлагането си, например в процеса на храносмилане, веществото се преобразува в млечна киселина, а впоследствие се извежда от организма чрез бъбреците. Изследователите изтъкват, че поради това защитените от наноматериала продукти нямат нужда от специално обозначаване.

Освен това използването на наноматериали ще намали количествата консерванти, добавяни в продуктите за удължаване на срока на годност на соковете.

Разработката на използваното вещество е започнала през 2007 г., а в момента очаква издаването на патент.

Мексикански учени откриха начин за по-добро запазване на полезните вещества при пастьоризиране
8162
 

Последни материали
Виж
Ще има масови фалити
НАЗ очаква драматичен ефект от наказателните мита върху торовете от Русия
ДФЗ преведе 14.8 млн. лева по еко схемата за екстензивна паша
МЗХ удължава срока за прием
До 13 юни ще се приемат стратегии по подхода ВОМР
Русия премахна минималната препоръчителна цена при износа на пшеница
МЗХ одобри 3 договора по ПМДРА за над 5,5 млн. лв.
От 24 май до края на месеца
Противоградната защита е готова за очакваните бури в следващите дни
Свързани материали
Виж
Спадът на цените на картофите за консумация продължава
Цените на растителните и животинските продукти в Германия се развиват в противоположни посоки
Преработените количества мляко растат стабилно през последните години
МЗХ ще продължи подкрепата за производителите на традиционни продукти
Има ново изискване при подаване на документите
От 2 май ДФЗ отваря прием по училищните схеми за учебната 2025/2026 г.
Пушена скумрия с кисело мляко
Мляко за поливане и пръскане на разсада
По-високи цени на млякото в 24 държави от ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини