Начало » Пазари » Животинска продукция
21.09.2015 г.

Мексикански учени откриха начин за по-добро запазване на полезните вещества при пастьоризиране

Наука

sxc.hu

Изследователи от мексиканския Национален свободен университет са открили начин за запазване на полезните вещества и хранителните свойства на сокове и хранителни добавки при пастьоризиране с помощта на полимерен биоразградим наноматериал, става ясно от тяхна публикация в електронното издание Investigacion y Desarrollo. Наноматериалът покрива полезните вещества, защитава ги от температурното въздействие и ги запазва през целия период, в който са годни за употреба.

Учените са извършили изпитания на материала върху сокове от портокал, ягода и пъпеш при пастьоризиране с температури между 70 и 90 градуса по Целзий, опитвайки се да запазят бета-каротина – пигмент, съдържащ се в листата на растенията, както и в някои плодове и зеленчуци, който действа и като антиоксидант. Опитите показали, че благодарение на наноматериала загубите на бета-каротин при пастьоризирането са паднали до 30%, докато обикновено те достигат 50%-60%.

Биоразградимият материал представлява капсула с диаметър под 500 нанометра. При разлагането си, например в процеса на храносмилане, веществото се преобразува в млечна киселина, а впоследствие се извежда от организма чрез бъбреците. Изследователите изтъкват, че поради това защитените от наноматериала продукти нямат нужда от специално обозначаване.

Освен това използването на наноматериали ще намали количествата консерванти, добавяни в продуктите за удължаване на срока на годност на соковете.

Разработката на използваното вещество е започнала през 2007 г., а в момента очаква издаването на патент.

Мексикански учени откриха начин за по-добро запазване на полезните вещества при пастьоризиране
8228
 

Последни материали
Виж
Пълна мистика
Пловдивски фермери ли ще доставят стока в първия магазин за хората?
Приканват също Комисията да създаде специален еврофонд за компенсиране на загубите
Държавите на първа линия до Украйна с призив към ЕК да въведе защитни мерки срещу прекомерния внос
Пчелите го произвеждат с магия
Защо медът не се разваля?
Позиция за Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
България протестира срещу високите квоти за внос на храни от Украйна
Решения на Министерския съвет
Горските предприятия ще внасят по-малка вноска във фонда за строеж на пътища до края на 2025 г
Решения на Министерския съвет
ТОЛ камерите ще снимат незаконно движещите се в аварийните ленти
Свързани материали
Виж
Европейския млечен борд
Структурните проблеми, засягащи пазара на мляко са се влошили повече от всякога
Производството също се свива, а положението е най-зле в основни региони
В Испания овчето мляко поевтиня с над 20 на сто през април на годишна база
Германия отчете повишени цени на хранителните продукти, напитките и тютюневите изделия
Укрепването на позицията на млекопроизводителите трябва да остане основен приоритет на ЕС
Спадът на цените на картофите за консумация продължава
Цените на растителните и животинските продукти в Германия се развиват в противоположни посоки
Преработените количества мляко растат стабилно през последните години
МЗХ ще продължи подкрепата за производителите на традиционни продукти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини