Начало » Новини » Коментари
03.09.2015 г.

Моралът на българския предприемач – стопен или умъртвен

Farmer.bg

"На народ, който му е къса паметта, му е дълго робството“. Думите са на Недко Каблешков, общественик и предприемач, благословен от съдбата да живее в три исторически периода  – от следосвобожденска България, през двете световни войни до социалистическите времена, достигайки преклонната 97-годишна възраст (1867-1964 г.). Странно е, че точно личности като Каблешков днес са забравени от съвременниците, въпреки че точно той е родоначалникът на дарителството в страната.

Братовчед на революционера Тодор Каблешков, с житейското си кредо Недко по нищо не отстъпва на своя велик родственик. За него Галина Минчева неотдавна написа, че „адвокатът идеалист Недко Каблешков е сред малкото българи, дарили почти всичките си имоти и юридическа литература на общината в Пловдив“. И до края на дните си през 1964 г. живее само в една стая в Града под тепетата.

А на въпрос на внучка си какво го е направлявало в неговия път, той простичко отговорил - „Животът ми не е толкова важен, че да му се обръща внимание. Правил съм всичко, което е трогнало сърцето ми“.

Та за „трогването на сърцето“ ни е думата с този спомен. Или, по-точно за липсата на това пламъче у съвременния български предприемач, чийто морал бавно се топи, подхранван от манипулациите в предизборния период.

Повод за тези разсъждения ни дава последното решение за извънредния прием на проекти по програмата за развитие на селските райони, който уж бил насочен в полза на земеделските производители, нуждаещи се от техника.

Проблемът е, че приемът така скоростно беше обявен точно преди изборите, че и за недораслите в бизнеса е ясно, че 100-те милиона лева няма да отидат у фермери с идеали, близки до тези на Недко Каблешков.

Първо, защото за една седмица е почти невъзможно да се извадят актуализираните документи за кандидатстване. И второ, защото приемът нарочно е направен само за една седмица, за да спечелят предварително информираните. Сиреч, тези, за които лоялната конкуренция е непозната територия (terra incognita), а моралът – отживяла ценност.

Кой знае, може би наследници на Недко Каблешков все пак ще се появят и ще развиват законния си бизнес, неподвластен на политически натиск. Защото ако икономиката се крепи само на приближените до властта, горко на поколенията.

Колкото до робството на народа с къса памет, да се уповаваме, че каблешковците не са се свършили и че задкулисието на властта е само временно.

Екатерина Стоилова

Моралът на българския предприемач – стопен или умъртвен
8279
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини