Начало » Пазари » Животинска продукция
21.08.2015 г.

Цени на замразени и охладени пилета в страната

Ценова справка

През изтеклата седмица най-ниски цени на едро на замразеното пиле са регистрирани във Велико Търново (3,72 лв./кг), а най-високи – в Добрич (4,57 лв./кг). В пет области се наблюдава седмично понижение на цените в рамките на 0,2 – 2,7% (Кърджали), а в други три - покачване от 0,3 до 3,6% (Добрич). Средната стойност за страната остава без промяна спрямо предходната седмица -  3,98 лв./кг, констатират в анализ експерти на МЗХ.

Предлагането на дребно на замразено пиле в големите търговски вериги (ГТВ) е на цени от 4,49 лв./кг в Шумен до 5,12 лв./кг в Силистра. В областите София и Шумен се наблюдава седмично понижение на цените съответно с 2,8% и 3,2%. Поскъпване на продукта се отчита единствено във Варна – с 1%. Средната цена на дребно на замразеното пиле за страната в ГТВ се понижава с 0,2% на седмична база, до 4,75 лв./кг.

През периода на наблюдение цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,77 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,23 лв./кг в Добрич до 1,23 лв./кг в Силистра.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на замразеното пиле са в границите от 4,54 лв./кг (Сара Загора) до 5,50 лв./кг (Силистра). В сравнение с предходната седмица, в три области се отчита покачване на цените – с по 2,2% в Благоевград и Кюстендил и с 11,4% в София, а само в Добрич – понижение, с 2,1%. Средната цена на дребно на замразеното пиле за страната в ДТО нараства с 0,4% на седмична база,  до 4,91 лв./кг.

През наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,93 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока е от 0,18 лв./кг в Добрич до 1,61 лв./кг в Силистра.

Средно за страната, цената на замразеното пиле в ДТО е с 3,4% по-висока от тази в ГТВ.

Пиле – прясно, охладено

Търговията на едро с прясно охладеното пиле на тържищата се задържа в ценовия интервал от 4,18 лв./кг (Пловдив) до 4,70 лв./кг (Силистра). Изменение на цените спрямо предходната седмица се регистрира само в две от областите – покачване с 2,1% в Благоевград и понижение с 0,6% във Варна. Тези разнопосочни ценови колебания не оказват влияние на средната цена на едро за страната и тя остава без промяна спрямо предходната седмица - 4,40 лв./кг.

За наблюдавания период предлагането на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги се запазва в ценовия диапазон от 4,50 лв./кг (Добрич) до 5,24 лв./кг (Хасково). В четири от областите се отчита седмично понижение на цените в рамките на 2 – 9,5% (София), а в Благоевград – повишение с 1%. Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в ГТВ е 4,80 лв./кг, с 0,6% под нивото от предходната седмица.

През изтеклия седмичен период цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,40 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока е в интервала от 0,09 лв./кг в Русе до 0,91 лв./кг в Хасково. В областите Силистра и Добрич цените на продукта в големите вериги са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,11 лв./кг и 0,10 лв./кг.

В ДТО охладеното пиле се предлага на цени от 4,65 лв./кг във Варна до 5,35 лв./кг в Габрово, Ловеч и Плевен. Седмично изменение на стойностите е регистрирано единствено в Шумен – понижение с 1,4%. Въпреки това, средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в по-малките търговски обекти нараства с 0,4% спрямо предходната седмица, до 4,97 лв./кг, тъй като тази седмица е отчетено предлагане в по-малко области.

През наблюдавания период средната за страната цена на дребно на охладеното пиле в ДТО е с 0,57 лв./кг по-висока от тази на едро, като разликата варира от 0,01 лв./кг (Варна) до 0,91 лв./кг в Габрово.

Цените на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини са средно с 3,5% по-високи от тези в ГТВ. 

Цени на замразени и охладени пилета в страната
18954
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
Спрямо същия месец на миналата година
Заложените яйца за бройлери и патета са намалели рязко през януари
През първата половина на 2021 година
Поредни предизвикателства очакват птицевъдите в световен мащаб
От 14 декември неясно докога
Великобритания затваря всички домашни птици в помещения заради грипа
Подобни горещини и загуби не са регистрирани за последния половин век
Жегата умъртви милион пилета в Бразилия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини