Начало » Новини » Света
08.08.2015 г.

Плодовете и зеленчуците стават по-сладки и по-малко полезни

Наука

Farmer.bg

Експерти смятат, че растителните храни постепенно се изпразват откъм полезно съдържание. Витамините и останалите полезни вещества в плодовете и зеленчуците в супермаркетите непрекъснато намаляват за сметка на концентрацията на захари, констатират от британския вестник „Дейли Мейл”. Съставът на плодовете и зеленчуците се променя постоянно от селекционерите и през последните няколко години растителната храна стана по-сладка. Селекционерите успяха да докарат до сладък вкус дори брюкселското зеле, като сортът е разработен специално за децата, установяват от изданието.

Основната цел на фермерите е да продадат колкото се може повече продукция, а сладките храни определено се продават по-добре. От изданието цитират следния пример: преди около 30 години е имало силно търсене на белия грейпфрут, преди червеният му аналог да го замести и да се превърне в традиционна покупка. Червеният грейпфрут съдържа повече захар и по-малко полезни вещества, но вкусовите му качества са значително по-добри.

Получава се така, че горчивото се отхвърля от човека на еволюционно ниво, отбелязват експертите. Обяснението им е, че горчивото се асоциира с отрова, макар че много вещества с неприятен вкус са изключително полезни за организма.

андия, но спадът можеше да бъде и доста по-силен, ако не бяха сключени големи сделки за доставки в Япония. За задълбочаването на тенденцията допринася и желанието на търговците да разпродадат запасите.

 

Плодовете и зеленчуците стават по-сладки и по-малко полезни
7816
 

Последни материали
Виж
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Свързани материали
Виж
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
По казуса с контрола върху вноса на плодове и зеленчуци
ВАС отмени връщането на частната лаборатория на Капитан Андреево
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини