Експерти смятат, че растителните храни постепенно се изпразват откъм полезно съдържание. Витамините и останалите полезни вещества в плодовете и зеленчуците в супермаркетите непрекъснато намаляват за сметка на концентрацията на захари, констатират от британския вестник „Дейли Мейл”. Съставът на плодовете и зеленчуците се променя постоянно от селекционерите и през последните няколко години растителната храна стана по-сладка. Селекционерите успяха да докарат до сладък вкус дори брюкселското зеле, като сортът е разработен специално за децата, установяват от изданието.
Основната цел на фермерите е да продадат колкото се може повече продукция, а сладките храни определено се продават по-добре. От изданието цитират следния пример: преди около 30 години е имало силно търсене на белия грейпфрут, преди червеният му аналог да го замести и да се превърне в традиционна покупка. Червеният грейпфрут съдържа повече захар и по-малко полезни вещества, но вкусовите му качества са значително по-добри.
Получава се така, че горчивото се отхвърля от човека на еволюционно ниво, отбелязват експертите. Обяснението им е, че горчивото се асоциира с отрова, макар че много вещества с неприятен вкус са изключително полезни за организма.
андия, но спадът можеше да бъде и доста по-силен, ако не бяха сключени големи сделки за доставки в Япония. За задълбочаването на тенденцията допринася и желанието на търговците да разпродадат запасите.