Начало » Пазари » Зърно
21.07.2015 г.

Strategie Grains понижи прогнозата си за реколтата от пшеница в ЕС през тази година

Заради продължителната суша

В последния си доклад анализатори от консултантската компания Strategie Grains понижиха прогнозата си за общата реколта от пшеница в държавите-членки на Европейския съюз с 0,7 млн. тона до 140,9 млн. тона, което е с 6% под рекордния показател от 149,3 млн. тона от миналата година и е сравнима с прогнозата на Европейската комисия от 140 млн. тона, съобщи електронното издание АПК-Информ. Анализаторите обаче повишиха прогнозата за реколтата в Румъния и Унгария с по 0,5 млн. тона заради очакваните високи добиви там, а като цяло реколтата ще остане една от най-силните в историята на ЕС.

С 1,6 млн. тона е понижена прогнозата за Германия, Франция, Испания, Полша и държавите от Бенелюкс, където продължителната суша се отрази неблагоприятно върху добивите. Освен това са понижени предвижданията и за Италия и Дания заради намаляване на оценката за засетите площи с пшеница. Опасенията на пазара относно метеорологичните условия все повече се насочват към царевицата, засята през пролетта, и все по-малко към пшеницата, която в ЕС се сее основно през есента.

Анализаторите обаче смятат, че сушата не е нанесла прекалено големи щети на посевите. Във Франция, която е най-големият производител в ЕС и където жътвата продължава на пълни обороти, резултатите до момента показват прилични добиви, макар големият потенциал от пролетта да е останал нереализиран, съобщи Ройтерс. Запазва се рискът от щети при късно зреещата пшеница в крайните северни райони на страната и в Германия. „Пролетниците бяха няколко пъти по-засегнати от меката пшеница. Доколкото психологическата зрялост бе постигната в много региони, нивото на производство остава задоволително”, заяви Жан-Себастиян Жаке, анализатор в Strategie Grains.

Към 13 юли във Франция са били ожънати около 38% от засетите с пшеница площи, съобщиха от френския Национален институт за селско стопанство и морски продукти FranceAgriMer. Горещото и сухо време благоприятства жътвата, а търговци и анализатори съобщават за високи добиви. От консултантската компания ODA Group, която бе с една от най-ниските оценки досега, обявиха, че повишават прогнозата си за реколтата от пшеница с 300 хил. тона до 36,7 млн. тона. Оттам добавиха, че признаците за качеството са по-скоро положителни в сравнение с пораженията, нанесени от дъждовете през миналата година, но със значими изключения за някои показатели за протеините. До момента съобщенията от търговците са за протеиново съдържание между 10,5% и 11,2% при по-голямата част от прибраното зърно, което означава, че на компаниите ще се наложи да сортират внимателно пшеницата, за да осигурят минимума от 11%, което най-често се изисква от мелниците.

Във Великобритания, която е на трето място по производство на пшеница в ЕС, дъждовете напоследък отслабиха натиска върху посевите, заяви Джак Уотс от Съвета за развитие на земеделието и градинарството. Според Уотс реколтата от пшеница във Великобритания през тази година ще бъде между 15 и 15,5 млн. тона, което с по-малко от прибраните през миналата година 16,6 млн. тона, но над средния показател за последните 5 години от 14,4 млн. тона. Жътвата на пшеницата в страната обикновено започва в края на юли, но по-голямата част от нея протича през август и дори първата половина на септември. 

Strategie Grains понижи прогнозата си за реколтата от пшеница в ЕС през тази година
4927
 

Последни материали
Виж
МЗХ обясни как опростява изискванията по обвързаната подкрепа в Кампания 2024
Европейската комисия я обяви днес
Икономическа прогноза за ЕС и България през 2024 и 2025 г.
От 11 до 13 ноември в Саудитска Арабия
Подпомагат изцяло биофермери за участие в изложението BIOFACH в Рияд, ако кандидатстват за първи път
Срещу болестите
Причини за върховото гниене при доматите и как да го предотвратим?
Представител на Националната асоциация на професионалните агрономи
Агрономът Недков: Дъждовете са благословия за земеделците!
Еколози искат спиране на субсидиите за пашуващи животни
Свързани материали
Виж
МЗХ обясни как опростява изискванията по обвързаната подкрепа в Кампания 2024
Европейската комисия я обяви днес
Икономическа прогноза за ЕС и България през 2024 и 2025 г.
Срещу болестите
Причини за върховото гниене при доматите и как да го предотвратим?
Ударението при помощта е върху иновациите и опазването на околната среда
Подписват първите договори за инвестиции по НПВУ до края на седмицата
Очаква се те да влязат в сила от края на май и дори със задна дата
Съветът на ЕС прие предложени промени от фермерите в ОСП
Докладите за щети от измръзване на зърното в Източна Украйна и Южна Русия бяха пренебрегнати
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини