Начало » Новини » Коментари
14.07.2015 г.

Валят сигнали от млади фермери за безумни чиновнически изисквания

Проблеми при кандидатстване по мярка 6,1 от селската програма

Farmer.bg

Млади фермери, които кандидатстват за субсидии по мярка 6,1 от новата селска програма, сигнализират за безумни чиновнически изисквания, които нямат нищо общо с наредбите, регламентиращи реда за внасяне на инвестиционните проекти във фонд „Земеделие”. За това сигнализира Михаил Георгиев, областен координатор на Национално обединение на младите фермери в България (НОМФБ), отговарящ за София област. Фермери от цялата страна недоволстват, че администрацията изисква от тях при проекти за биологично земеделие да представят така нареченото "писмо за премината първа инспекция", което по новата Наредба 14 за прилагане на мярка 6,1 не е задължително.

„Този проблем съществуваше и при мярка 112 от старата програма за селските райони, но след многократни сигнали от страна на фермери и от самите контролиращи лица този документ отпадна”, припомня Георгиев. По сигнали от страната обаче при сегашния прием редица чиновници по места изискват този документ, което предизвиква недоволство сред бизнеса.

От името на колегите си Георгиев настоява министерството на земеделието да подготви точни инструкции към областните дирекции на фонд „Земеделие” и земеделските служби за необходимите документи, които трябва да се  представят при кандидатстването по мярка 6,1 за стартова помощ на млади фермери.

Тези инструкции са важни и за да бъде избегнат друг сериозен проблем, свързан с необходимите документи за стопанства, които попадат в защитени зони.

В момента чиновниците масово изискват от кандидадите документ, издаден от регионалните дирекции за опазване на околната среда (РИОСВ/МОСВ/БД), който да удостовери, че стопанството попада в защитените територии, въведени със Закона за защитените територии или Закона за биологичното разнообразие. 

Проблемът е, че при депозиране на проектите си фермерите биват връщани за документ, който по наредба не им се изисква. Издаването му отнема 14 дни, а до края на приема остават 21 дни, затова от организацията настояват държавната адмиинстрация да въведе общ ред, който да не пречи на бизнеса.

По закон този документ се изисква САМО за площите на онези кандидати, които попадат в такива територии. „От областните дирекции на фонда обаче го изискват от ВСИЧКИ кандидати, което е в разрез със самата наредба №14 и не е упоменато никъде в нея”, обяснява Георгиев.

„Хубавото е, че не всички чиновници са некадърни, защото колеги ни съобщиха, че в Пазарджишко се работи професионално и колегите не се връщат за документ, който не се изисква”, посочи още представителят на фермерите.

От името на фермерите Георгиев настоява администрацията да проверява дали в населеното място има защитени територии и при липса да не изисква ненужни дакументи от кандидатстващите.

Валят сигнали от млади фермери за безумни чиновнически изисквания
8837
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
ДФЗ
Одобрени са 382 проекта за стартова помощ на млади фермери
Действия преди изборите на нов парламент
Еврокомисията ще отчита гласа на младите хора за политиките в ЕС
369 проекта на млади фермери и фамилни стопанства преминават на следващ етап на оценка в ДФЗ
Нови политики
Европарламентът с нов проект за лесен достъп до земя и заеми за млади фермери
Panda Labs
Излъчен е победителят в младежката програма на WWF за бъдещето на храната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини