Начало » Важно за фермера » Животновъдство
09.07.2015 г.

Възстановяване на болните телета чрез подаване на течности

Основната грижа е да се коригира негативният воден баланс, като се добавят електролитни разтвори

За да бъде рентабилна, всяка дейност трябва да бъде обвързана с минимални производствени разходи. В пълна сила това важи за животновъдството у нас, често поставено в условия на нелоялна конкуренция от външни и вътрешни фактори.

Болестите на храносмилателната система при телетата са много актуални. Те са широко разпространени. В някои ферми заболяванията обхващат голяма част от животните иводят до загуби за стопаните – разходи за лечение, непълноценно развитие на телета и повишаване на смъртността.

Причиняват се от микроорганизми – бактерии, вируси, гъбички, а също така и от някои фактори от незаразно естество.

В повечето случаи болестите на храносмилателната система се придружават с диария. Следствие непрекъсната евакуация на течности от организма настъпва обезводняване (дехидратация).

Лечението в тези случаи е комплексно. То е скъпо, а шансовете за успех понякога са нищожни. Ветеринарният лекар прилага антибиотици, витамини, прави венозни инфузии, ваксинира майките и застрашените животни с цел предотвратяване на по-нататъшното разпространение на болестта. Същевременно фермерите и гледачите на животни не трябва да остават безучастни, а да оказват активна помощ и грижи за спасяване на заболелите телета и овладяване на ситуацията. Така не само терапията ще е по-ефективна, но същевременно ще бъдат спестени значителни средства.

На първо място е необходимо да се подобрят зоохигиенните условия (температура, влажност, течение, пренаселеност). Болните животни се отделят и изолират. Дезинфекцията на помещенията и принадлежностите е задължителна. Оказват се индивидуални грижи за всеки пациент.

Най-важната причина, поради която общото състояние се влошава и настъпва смърт при засегнатите животни, е обезводняването. Затова основната грижа е да се коригира негативният воден баланс чрез добавяне на електролитни разтвори в организма. Кои са пътищата за осъществяване на тази заместителна терапия? Електролитните разтвори могат да се подават вместо водата за пиене чрез биберон или малко шише – орална рехидратация.

В случаите когато животните са отпаднали и не поемат самостоятелно течности, приложението им става чрез сонда или чрез венозни инфузии от ветеринарен лекар.

Условията, на които трябва да отговаря идеалният електролитен разтвор за орална рехидратация, са:

да оптимизира чревната резорбция на вода и натрий;

да съдържа буферни субстанции (ацетат, пропионат);

да не води до смущения в съсирването на млякото в храносмилателния тракт;

да има висока енергийна стойност;

съотношението между глюкозата и натрия да бъде 3:1 или 1:1.

На практика обаче такава идеална смес не съществува.

Оралната рехидратация може да се осъществи и от гледачите на животните, включително и тогава, когато ветеринарният лекар предприеме друга форма на терапия. Ефектът от нея настъпва след резорбцията на електролити в кръвта от тънките черва. Тези процеси зависят от съдържанието на глюкоза в разтворите и от начина на приемане на течности. При ниско съдържание на глюкоза настъпва незабавна резорбция и коригиране на съществуващата дехидратация. Обратно, разтвори с висок процент глюкоза предизвикват бързо повишаване на кръвната захар, което е с най-голямо значение за корекция на съществуващата хипогликемия. В тези случаи резорбцията на течности в кръвта обаче е по-бавна.

В развитите страни за осъществяване на орална рехидратация широко приложение намират готовите препарати, които се разпространяват в търговската мрежа под формата на пакетчета с лекарствен прах или специални гранули, представляващи оптимално съотношение между различини минерали, буфери и енергийни източници. Те се разтварят непосредствено преди употреба в определено количество вода и се дават на болните животни. По този начин заместителната терапия е много евтина, по-пълноценна и ефективна. При по-леки случаи фермерите сами могат да вземат мерки, още в началото на заболяването.

Когато се отнася за силно изтощени и обезводнени телета, задължително трябва да се започне с голямо количество течност с ниска концентрация на глюкозата. Целта в тези случаи е бързо да се заместят липсващите течности в организма. Едва след подобряване на общото състояние биха могли да се прибегне до разтвори с по-висока концентрация на глюкоза.

Трябва да се има предвид, че ако течностите се дават чрез сонда, то тогава резорбцията им в кръвта е забавена.

Как трябва да се подхожда в условията на практиката у нас, където в търговската мрежа все още липсват такива готови лекарствени форми?

От съществена важност е стопаните сами да преценят степента на дехидратация на базата на проявените клинични признаци.

При леките степени (5 –10% загуба на вода) се установява следното:

възможностите за изправяне все още са запазени, но телетата лежат продължително време, те са апатични, рефлексите са забавени;

тялото е топло, но крайниците са студени;

еластичността и тургурът на кожата са намалени

этелето няма апитет, а количеството на отделената урина е малко.

Благоприятно обстоятелство е, че в тези случаи животните все още са в състояние самостоятелно да поемат течности. Стопаните трябва да подготвят разтвор, който се дава вместо водата за пиене, състоящ се от: натриев бикарбонат (хлябна сода) в доза 0,5 грама на килограм живо тегло в литър вода. По-добре е, ако водата се замести с чай от лайка или жълт кантарион с добавка на 2 – 5% захар (20 – 50 грама на литър разтвор). Тази смес се дава неколкотратно на ден. Ако телетата не могат сами да приемат предоставената течност, то тя може да се приложи с помоща на биберон, малко шише или сонда. Най-добре е, когато се провокират спонтанни гълтателни движения.

При високостепенна дехидратация съществува повече от 10% загуба на телесни течности. Тогава:

- очите хлътват, те са сухи и дори леко помътняват;

- мускулният тонус е силно намален, рефлексите постепенно отпадат, съществува тенденция към постоянно залежаване;

- тялото и крайниците са студени;

- тургорът на кожата е силно намален;

- лигавиците са сухи, носното огледало дори може да се напука;

- пулсът е слаб, вените са празни;

- дишането е забавено;

- телесната температура по правило е субнормална.

В тези случаи спешните мерки не трябва да се отлагат. Ветеринарният лекар незабавно извършива венозна инфузия. Бавно капково прилага следната смес, състояща се от 1 литър 5% натриев бикарбонат + 1 литър 5% глюкоза + 1 литър Рингер или Даров. Този разтвор се прилага много бавно венозно капково, в продължение на 12 часа. Поставя се венокат в областта на ушната вена, който се пришива. Това е най-сигурната гаранция за успешна рехидратация. Едва след овладяване на състоянието на животните може да се продължи с течности през устата.

Успоредно с електролитите, при храносмилателни разтройства трябва да се прилагат химиотерапевтици, витамини и средства, подпомагащи сърдечната дейност./Доц. Пламен Георгиев, Тракийски университет, Стара Загора, fermera.bg

Възстановяване на болните телета чрез подаване на течности
9275
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Утежняват правилата за превоз на животни в Европейския съюз
Продължават опитите за залавяне на още седемнадесет животни от преобърналия се камион в района на село Петревене
Използваема площ за говеда, биволи, овце и кози
Нова наредба променя изискванията за животновъдните обекти
Разкрит е по сигнал на свидетел на един от десетината такива случаи
Собственик на кравеферма в Пловдивско заравял незаконно трупове на овце и телета
Заради изискването на общността за превоз на животни до 8 часа
Ирландия ще доставя телета от млечни породи в ЕС със самолети
Предприемат се действия за регулиране на броя на дивите животни
Руски мечки нападнаха телета в обор и изплашиха работещи по газопровод
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини