Начало » Пазари » Зърно
09.07.2015 г.

НАЗ настоява за яснота относно спазването на ангажимента по направлението за сеитбообращение на мярка 214

С официално писмо до Комисията по земеделие и храни към Народното събрание, Генералната дирекция по земеделие и развитие на селските райони към Европейската комисия и МЗХ, НАЗ настоява за незабавен отговор относно бъдещото прилагане на направлението за сеитбообръщение на мярка 214 „Агроекологични плащания” на ПРСР 2007-2013 г .

В продължение на няколко месеца тече устна неформална комуникация между Министерство на земеделието и храните и НАЗ относно развитието на съществуващите ангажименти по направлението „Въвеждане на сеитбообращение за опазване на почвите и водите” на м.214. Въпреки входираните в МЗХ по надлежния ред писма-запитвания от страна на НАЗ, земеделските производители в България все още нямат яснота относно това дали поетите петгодишни агроекологични задължения по ПРСР 2007-2013 г. трябва да продължат да се спазват, при липсата на финансиране за оставащия период на ангажимента.

На този етап НАЗ е получила единствено официална информация от МЗХ, че в одобрената нова Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. компенсаторно плащане за ротация на културите за борба с почвената ерозия не е предвидено. В допълнение, НАЗ в информирана, че плащания с финансови средства по ПРСР 2007-20013 г. могат да се извършват до 31.12.2015 г., а земеделските производители са посъветвани да съобразят съществуващите си агроекологични ангажименти с одобрените дейности и направления от ПРСР 2014-2020 г.

НАЗ счита за недопустимо липсата на категоричен и еднозначен отговор, както и официална позиция от страна на МЗХ, по въпроса относно съдбата на агроекологичното направление за сеитбооборот. В новата ПРСР 2014-2020 г. липсва аналогично или подобно направление за борба с почвената ерозия, тоест няма практическа възможност сега съществуващата агроекологична дейност да бъде съобразена с одобрено направление по ПРСР 2014-2020 г.

Българските земеделски производители категорично се противопоставят на едностранната промяна на правилата на дългогодишни агроекологични ангажименти и считат за недопустимо да продължават на изпълняват поетия ангажимент за ротация на културите, да правят допълнителни разходи за поддържането на сеитбооборота, да заплащат по високи ренти за земеделските земи, покрити с агроекологичен ангажимент, а същевременно да не получават полагаемото по направлението компенсаторно плащане.

В тази връзка, НАЗ настоява компетентните европейски и национални органи да се произнесат ясно и категорично относно това дали следва земеделските производители да продължават да изпълняват агроекологичен ангажимент, за който не получават компенсаторно плащане.

С оглед започващата подготовка на площите за новата стопанска година и стартирането на процедурите по изготвяне на доброволните споразумения за ползване на земеделските земи по чл.37в от ЗСПЗЗ за стопанската 2015/16 година, НАЗ очаква категоричен отговор в най-кратки срокове, но не по-късно от средата на м.юли 2015 г.

НАЗ настоява за яснота относно спазването на ангажимента по направлението за сеитбообращение на мярка 214
5035
 

Последни материали
Виж
Контрол
БАБХ затвори безименен обект за продажба на прясно месо
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Свързани материали
Виж
Удължен е срокът за изпълнение на одобрени проекти за иновации по подмярка 16.1
ДФЗ
Две седмици преди Коледа са платени 35,5 млн. лева по ПРСР
ДФ „Земеделие“ нареди за плащане близо 19,7 млн. лв. за реализирането на 65 проекта от ПРСР 2014-2022
Важно!
Със 70 млн. лева е увеличен бюджетът по подмярка 4.1, ще бъдат одобрени проекти с 35 точки
Договорени са нови 11 проекта на стойност 5,8 млн. лв. в областта на иновациите
Предложения по проекта на заповед се приемат до 2 ноември
Готвят увеличение със 70 милиона лева на бюджета по подмярка за инвестиции
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини