Начало » Хоби земеделие » Цветарство
25.06.2015 г.

Повече за Тайландското лале

В родината му Тайланд е по-популярно още и с името сиамско лале. Разпространено е в природата на североизточен Тайланд, където в дъждовният сезон, юли-август, може да се наблюдава масовият цъфтеж на растението. Притежава коренище с грудковидни задебеления, с помощта на които се разпространява и размножава вегетативно. За разлика от истинската куркума неговите коренища не се използват като подправка. Висока декоративност има цвета му и затова се отглежда в плантации в някои страни от Азия за рязан цвят. Съцветията му са красиви с розов оттенък на прицветниците. Натопени във ваза издържат 2-3 седмици. Днес на международните пазари освен рязан цвят от Сиамско лале се предлагат и растения засадени в саксии, за отглеждане в домашни условия.

Създадени са и много сортове като Chiangmai Pink, Dark Pink, Siam Pearl, Snow White с окраска на съцветията в бяло, жълто, виолетово. Въведен е и сорта-джудже Curcuma alismatifolia compact, който е с малко коренище и високи само 25 см цветове. За сравнение при дивият вид височината на съцветията с цветните дръжки достига 50-80 см.

В умерените ширини растението не може да се отглежда навън и може да му се радваме само в стая. То е растение на дългият ден и се нуждае от много разсеяна слънчева светлина, но не директна. При недостатъчна светлина растежът му се забавя, съкращава се продължителността му на цъфтеж и обагрянето на цветовете му е по-малка. Растението се полива всеки ден. Почвата в саксията не трябва да засъхва. По време на растежа и цъфтежа сиамското лале се нуждае от обилно поливане и подхранване с минерални торово през две седмици.

След цъфтежа в късна есен, края на ноември, при растението настъпва период на покой. При дивите сиамски лалета тогава надземната им част отмира. Днес има различни негови сортове, чийто листата през зимата не изсъхват. Ако листата са изсъхнали, коренището се изкопава от саксията или пък се оставя в нея. Тя се поставя в сухо и прохладно помещение с температура около 18 градуса, като периодично се полива и не се допуска пълно пресъхване на почвата. Ако коренището се изкопае от саксията, то тогава се съхранява в сух пясък и се поставя в хладилник, но по-добрият вариант е коренището да се остави в саксията, в която е било растението и да презимува по описания вече начин. В края на месец март-април саксията се изважда и растението се пресажда в свежа почва.

Размножаването става чрез разделяне на коренището на части, като във всяка част се оставят най-малко две грудки, по които да има спящи пъпки. Почвената смес, в която се засаждат и отглеждат растенията е от равни части листовка, градинска пръст, пясък и угнил оборски тор.

Любопитно

В Тайланд има и фестивал посветен на цъфтежа на Сиамското лале, който се провежда в началото на лятото от 01.06. до 31.08 когато е масовият цъфтеж на растението в североизточен Тайланд в провинция Chaiyaphum.

Повече за Тайландското лале
12767
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини