Начало » Пазари » Животинска продукция
23.06.2015 г.

Месопреработватели инвестират в животновъдство за доставка на суровини

Отчет

Farmer.bg

Бизнесът от месопреработвателния бранш е увеличил собственото производство на суровини, инвестирайки в животновъдство. Тази тенденция се очертава през последните години като един от малкото плюсове в развитието на сектора. Това е отчетено на общото събрание на Асоциацията на месопраребатвателите в България, проведено в началото на юни, съобщиха от организацията. Въпреки продължаващия спад в потреблението на храни месопреработвателният бизнес се развива, като само за една година през 2014 г. броят на предприятията се е увеличил с 15 спрямо 2013 г. Така през миналата година предприятията за месо и колбаси в страната са наброявали 466, се посочва в отчетния доклад, изнесен от Илонка Аврамова, председател на асоциацията.

Бизнесът обаче остава притиснат от междуфирмената задлъжнялост, ДДС измамите и некоректното отношение от страна на търговските вериги – трите проблема, които не намират решение повече от 10 години. За разлика от млечния сектор, който намира пазари в чужбина, месопреработвателите разчитат основно на вътрешното потребление, което остава ниско.

От различните подсектори на месопреработването най-голямо търсене има на пилешко месо. По данни на НСИ през 2013 г. средно на година българинът е консумирал 11 килограма пилешко месо, 8,1 кг свинско, 1,8 кг агнешко месо и 800 грама говеждо месо.

Данните са далеч под средните нива за Енвропейския съюз, където през 2014 г. средната консумация на един европеец достига 66,7 килограма  месо.

Целта на родния бизнес е да намира нови пазари, което може да се постигне само с традиционните колбаси. Браншът приветства новото субсидиране за животновъдството, което според тях ще се отрази положително върху производството на агнешко месо, където потреблението е изключително ниско.

 

Месопреработватели инвестират в животновъдство за доставка на суровини
8522
 

Последни материали
Виж
Резките температурни промени пък стресират растенията
В Украйна се опасяват за състоянието на есенниците при по-дълги топли периоди
В рамките на ЕС обаче се очертава спад в доставките от едва 2 на сто
Износът на мека пшеница от Франция извън ЕС се срива до минимума за XXI век
Сарми от кисело зеле със зеленчуци
Според изчисления на социални експерти
Колко ще ни излезе празничната трапеза за Бъдни вечер и Коледа
Традиции, вярвания, гадания и забрани, свързани с празника
На Бъдни вечер огънят да стопли сърцата ни!
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На 20 юни общи събрания свикват членовете на две от месопреработвателните организации
Предстоящо
Асоциацията на месопреработвателите насрочва общото си събрание на 20 юни
Под вещата организация на асоциацията на месопреработвателите
Ученици се запознаха със сензорния анализ на МЕСОМАНИЯ 2021
Браншът
Мандри и кланици искат служебна пререгистрация на транспортните средства
За членовете на организацията
Общо събрание на асоциацията на месопреработвателите през юни
За да избегнат бавната процедура по износа след напускането на общността
Британски месопреработватели регистрират компании в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини